QRP в Стара планина

LZ4ZD
Site Admin
Мнения: 377
Регистриран на: 30 авг 2006, 12:30
Местоположение: Шумен
Контакти:

QRP в Стара планина

Мнение от LZ4ZD » 05 авг 2008, 11:27

Дойде време за отпуска. Тази година избрах Стара планина в района на Калофер, вр. Ботев и вр. Триглав (Голям Кадемлия). От 11 до 15(или 16) август ще бъда на хижа Тъжа от където ще (се опитам да) бъда активен на 3.5, 7 и 14 MHz най-вероятно /qrp тъй като хижата няма мрежово захранване и ще се работи на акумулатор и агрегат. От хижата ще работя на тези 3 обхвата в района на QRP честотите. Антените са диполи опънати на телескопична мачта (около 10м).

Планирали сме изкачване на вр. Триглав (Голям Кадемлия), където има изоставени (май военни) постройки, които ще бъдат удобно място за опъване на дипола за 14 MHz и работа от върха. Ще се изкачва и вр. Ботев но от там вероятно ще работя само на УКВ (FM, CW, SSB) с елементарна антена (четвърт ламбда пръчка).
Ще пиша за подробности до края на седмицата, а по време на почивката вероятно ще бъда активен и на R2.LZ4ZD
Site Admin
Мнения: 377
Регистриран на: 30 авг 2006, 12:30
Местоположение: Шумен
Контакти:

Мнение от LZ4ZD » 17 авг 2008, 19:03

Завърши почивката и разходката в Стара планина. Ето и малко снимки какви ги свършихме :lol:

Тръгнахме от Шумен в 7:30, пътьом в Казанлък седнахме да похапнем на любимата кръчма в която ходим по времето на всяко "Хоби Радио". Пристигнахме на хижа Тъжа в 17:30, след като последните почти 25 км. карахме с колите по разбит път с трошено-каменна настилка. Пътя е проходим за лека кола но трябва да се кара с доста внимание.

Настанихме се в хижата, оказа се, че русенското туристическо дружество не са ме разбрали съвсем добре и че сме планирали 5 нощувки в хижата. Разбрахме се с хижаря Чочо и нещата се оправиха. Разхвърляхме багажа и започнахме да се подготвяме. Вдигнахме мачтата набързо и антените за 3.5 и 14 MHz. Ивайло, LZ4LO се захвана със салатата, а пък аз със радиото

Изображение

Първоначалната "конфигурация" на антените беше следната:
Дипола за 3.5MHz опънат като Inv V, рамената в посока З-СЗ и СИ. Дипола за 14 беше опънат като слопер в посока юг. Двете антени бяха така опънати, че действаха и като обтяжки на мачтата.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Хижата има електрическо захранване от малка водно-електрическа централа на близката рекичка. До колкото разбрах с мощност 2kW. С мен носех капсулован акумулатор с капацитет 38Ah и нямах намерение да ползвам стационарното захранване. Добре зареден, до последния ден поддържаше достатъчно напрежение за работа дори и на 100W.

На следващия ден 12 август тръгнахме за връх Юрушка грамада (2146м.), намиращ се западно от хижата на 5км. Изкачването с нашето темпо отне 3:50 часа, връщането 2:40 часа. Общо разстояние 10.6км. Работихме само на УКВ FM с токитата. Най-далечната връзка на 145.450 беше с LZ4CT от Плевен.

Изображение

На 13 август, както беше планирано тръгнахме за вр. Триглав (вр. Голям кадемлия) - 2276м. С нас взехме FT-817, телеграфния ми манипулатор, дипола за 14MHz, акумулатор 12V/7Ah. УКВ токитата не ги броя :P .

Изображение

Изображение

Прехода до върха беше 12км взети за 4:50 часа.

Снимка за спомен с LZ4LO:
Изображение

Изображение

На самата база разположена на върха имаше работници които извършваха някакви ремонтни работи. Базата е дадена от военните на старозагорската полиция, вероятно за комуникационен център. Тъкмо намерихме подходящо място за опъване на антени, когато се появи човек, който любезно (но доста настоятелно) ни каза, че не можем да слагаме нищо там. На въпроса "а къде може?" - отговора беше "изтеглете се под нивото на обекта" :o . Преместихме се на 50тина метра северозападно, където между две скали опънахме дипола. При липса на ефективна височина, резултата беше леко разочароващ. На 14.060 не успях да намеря QRP кореспонденти и се преместих на 50MHz където работих с SP7HKK(JO91QI) и LZ1AG(KN22ID).

Изображение

Изображение

Изображение

Тръгваме да се връщаме в 16 часа, и след 3 часа сме отново в хижата. Общо за деня сме изминали 24 км.

Следващия 14 август беше ден за почивка. Прохождението на 50 MHz продължаваше и направихме набързо дипол за този банд. Промени се и конфигурацията на антените. Дипола за 14 беше опънат хоризонтално от мачтата към хижата (през прозореца и обтяжката завързана за леглото :twisted: :lol: )

Изображение

Изображение

Изображение

На сянка под чадъра, със студена бира, field day-я започна :D

Изображение

На 14MHz имаше QRP връзки с A61, IK5, S57, OH6, SP5, HA8, DK9.
На 50MHz с малко по-висока мощност, с SM6, SM7, 5Q, OZ2, OM3, DG1, DL6, DC8, ES0 , SP2, SP3, SP5, YL2. Общо за целия период направих 26 връзки при не особенно високата ми активност. През голяма част от времето работих и на 3.764.

На 15 август тръгнахме за вр. Ботев (2376м). Избрахме малко по-различен маршрут до вр. Юрушка грамада, след това през вр. Параджика и нагоре към билото на Ботев. Нагоре взехме само токитата, беше безсмислено да се опитам да работя в условията на много УКВ предаватели. И правилно, защото горе на самия връх имах проблеми дори и на 145.450 където ми се наслагваше Volmet предавателя от 126.600. GPS приемника също отказваше да приеме спътниците. Снимката с него беше направена на около 400-500 метра от самия връх.

Снимка за спомен:
Изображение

Изображение

Време за изкачване: 6:30 часа, 13.8км, на връщане 13км и 4:10 часа

За пътя обратно към Шумен не ми се пише, оставихме назад толкова красиво място ...

Скоро ще пусна още снимки, не само хамски в блога ми.LZ4ZD
Site Admin
Мнения: 377
Регистриран на: 30 авг 2006, 12:30
Местоположение: Шумен
Контакти:

Мнение от LZ4ZD » 17 авг 2008, 19:22

Още две интересни случки от последната вечер.

След като се върнахме от вр. Ботев, в хижата ни очакваше една голяма русенска група туристи. Докато се преобличахме и чакахме да се поосвободи банята, на 145.450 се чухме с Росен, LZ4YJ. Оказа се, че са дошли докато ни няма, видял мачтата, антените, колата с магнитните антени и веднага се сетил "че това не е хижарска работа" :D :twisted:

Другата изненада беше опита на някой от туристите да настроят току-що донесения сателитен комплект на Булсатком. Въртяха антени, сукаха ги наляво-надясно. Но така и не потръгна работата.

Хванахме се ние с LZ4LO, смятахме градуси, какво ли не, ама работата пак не потръгва. Качих се аз на стълбата да взема нещата в свои ръце и какво да видя ... "майсторите" туристи да вземат да сложат конвертора на обратно - т.е. да гледа с гръб в антената :o :shock: :lol: :twisted: . Обърнах обратно конвертора, завъртяхме антената и всичко си дойде на място. Добре, че при слагането на Булсатком в нашия офис в Шумен гледах как се прави цялата работа :DОтговори