Предложение за нови правила за форума

Ако имате предложения за развитието на сайта, мястото им е тук.
LZ1ZJ
Мнения: 471
Регистриран на: 25 апр 2007, 14:37
Местоположение: София

Предложение за нови правила за форума

Мнение от LZ1ZJ » 16 май 2017, 09:09

Иииии, пак настана карминьол!!! Сега пак да моля Вальо да трие, или направо да изтрие тази тема...!!!
А бе що сме такива комплексари бре.... човек пръст да покаже и веднага се наизваждат калъчките...
Колеги от УС, на заседанието 18.05.17, разгледайте приоритетно "ПРАВИЛАТА ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ФОРУМА"...
Преместете тази точка от 9 на 3....
За да Ви улесня Ви предлагам правила, ако не Ви харесат ще предложа други.Този форум взе да става неприятно място, да не кажа по силна дума.

Правила на форума


1. Правилник

1.1. Постовете трябва да са в съответните теми и раздели. Потребителите трябва да прочетат описанието на темата или раздела, преди да постват. Потребители, които често постват в грешни теми или раздели могат да бъдат предупредени (виж политиката по-долу).
1.2. Потребителските постове трябва да показват респект към другите потребители. Гневни или оскърбителни постове няма да бъдат толерирани.
1.3. Потребителите не би трябвало да се държат като "модератори в сянка". Ако някой потребител забележи нещо нередно би могъл да се свърже с някой от Модераторите. Потребители, които се правят на модератори ще бъдат предупреждавани. Това се налага от факта, че другите потребители се дразнят от въпросните "модератори в сянка".
1.4. Потребителите не трябва да забравят, че форумът е достъпен за разнообразна възрастова аудитория (малолетни). Постването (tag images) на порнографски снимки или картинки, текстове и други са недопустими.
1.5. Потребителите трябва да имат предвид, че има и такива с по-бавна връзка. Използването на таговете () трябва да бъде съобразено, за да не се затрудняват потребителите с по-бавна връзка.
1.6. Потребителите е желателно да постват във вид на "чист текст".
Не трябва да се използват голям брой emoticons, главни букви (постването с главни букви се приема като ВИКАНЕ - ПОВИШЕН ТОН), или много цветен текст и други. Потребителите не трябва да използват много пунктуации (!!!, ????? и .....) в заглавието или в самият си пост. Потребители които често нарушават това правило ще бъдат предупреждавани.
1.7. Заглавието на нова тема трябва да е подходящо и описателно.
Примери за лоши заглавия са:
Помогнете ми, Заклещих се, Имам проблем, Въпрос за Браво, HELP: PROBLEM, ПОМОООЩ!!!!!!, Molqvi kajete ......., nqkoi znae li... и т.н.
Пример за добри заглавия са:
Проблем: Не мога да си отключа Tipo-то, Въпрос: как да си рестартирам ECU-то на Stilo-то, Link: Tipo/Tempra Workshop manual, RQ: DVD ePER Tipo и т.н.
1.8. Спамът няма да бъде толериран в никой случай (спам - едносрични и повтарящи се постове, както и оф-топици). Това включва и предлагането на хостинг (платен и безплатен), платен превод на филми и т.н., инсталации/услуги срещу заплащане и други. Потребители които спамват ще бъдат предупреждавани, а техните постове ще бъдат изтривани.
1.9. Потребителите не трябва да пускат линкове/теми ако са открили информация за детско порно, а трябва да уведомят веднага Администратора или Модератор.
1.10. Модераторите си запазват правото да променят или да махат постове по всяко време. Кое е спам, вулгарно, непристойно и др. е по тяхна преценка, а не по преценка на потребителите.
1.11. Правилата на форума са приложими и за личните съобщения. Злоупотребяването със системата за ЛС (лични съобщения) може да доведе до предупреждение и/или до изключването на ЛС.
1.12. Писането на кирилица е задължително. Забранено е писането с латински букви, както и заместването на буквите "Ч", "Ш", "Щ" и други с цифрени означения като "4" и "6" или с някакви други знаци извън кирилицата. (Изключват се случаите, когато е наложително: техническа информация, код и други.) Тези, които нямат кирилица могат да си свалят и инсталират или да използват вградения кирилизатор към формата за писане на мнение. При нарушение потребителят получава официално предупреждение, а модераторите имат правото да изтрият мнението по своя преценка. УВАЖАВАЙТЕ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК! Това е български форум - не международен.
1.13. Заглавията и мненията на темите се изписват задължително на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. Изключение прави само международният раздел - "International (English zone)".
1.14. Потребителските имена не трябва да целят обида, критика или умишлено да наподобяват потребителското име на друг потребител от форума. Също така не трябва да съдържат нецензурни думи, реклама, политически, расистки или порнографски елементи. Не се допуска потребителските имена да съдържат и URL адрес (напр. http://www.site_name.com). Забранено е и регистрирането на повече от едно потребителско име във форума. Последното ще се счита за опит за заблуждаване/измама на други потребители на форума. Потребителските имена на същия потребител ще бъдат деактивирани.
1.15. Отделните раздели на форума могат да имат собствени правила които допълват настоящите.
1.16. Потребителите могат да редактират постовете си в рамките на 24 ч. след публикуването им. След този срок авторът може да се обърне за съдействие към модератор. Това се отнася само за редактиране на правописни грешки. Забранено е изтриването на цяло мнение или тема. Забранено е редактирането на мнение така че да се промени цялостният му смисъл, както и изтриването или редактирането на модераторски текст. При забелязано нарушение авторът на изтрито мнение ще получава официално предупреждение.


2. Подписи

2.1. Подписите могат да съдържат максимум до 5 реда текст или съчетание от текст и картинки.
2.2. Текстът в подписа трябва да бъде с големина 11 (default шрифт за подпис) и не трябва да съдържа много ярки цветове. Текстът трябва да отговаря на същите условия, както и този в самите постове (без голям брой emoticons, заплахи, обиди, реклама и други).
2.3. Картинките в подписа не трябва да бъдат с по-голям размер от 140 (широчина) x 70 (височина) px. Максималният позволен брой картинки е 3, разположени една до друга по хоризонтала (фиг. 1). Всяка картинка с височина от 70 px се счита, че заема 3 реда от подписа. Изключение от правилото за максимален размер правят единствено user баровете. Всеки user бар се счита, че заема 1 ред от подписа. User баровете задължително се разполагат един под друг, т.е. на ред по 1 (фиг. 2).
2.4. Линковете са разрешени. Линковете се включват към текстовите ограничения изложени по-горе. Линкове към дразнещи страници, към фирмени сайтове или изобщо рекламни линкове ще бъдат изтривани.
2.5. Потребителите, които не спазват тези правила ще бъдат предупреждавани.


3. Аватари

3.1. Потребителите могат да използват аватари не по-големи от 140 x 160 px и до 20 KB обем. Не е препоръчително използването на аватар, който вече принадлежи на друг потребител.
3.2. За аватарите важат същите условия както при постовете и подписите.
3.3. Потребители, които не спазват тези правила ще бъдат предупреждавани и/или могат да загубят правото си да използват аватар.

4. Политика

4.1. Потребителите биват предупреждавани ако са в разрез с правилата. Ако се наложат по серизони санкции ще последва и бан.
4.2. Споренето с и/или обиждането на Модератор или Администратор по повод модераторска намеса и/или предупреждение е недопустимо.
4.3. Потребители, които смятат че са несъобразно или некоректно предупредени или са недоволни от модераторска намеса трябва да се свържат с Администратор или Модератор. Ако потребителя е бил предупреден неуместно (от Модератор) то Модераторското предупреждение ще бъде махнато. Последното мнение има Модератора на групата и те не трябва да бъдат търсени освен ако проблема не е изключително важен.
4.4. Всеки опит да се заобиколи временният бан ще бъде последван с окончателен бан. Има се предвид ре-регистриране или влизане с другo име, смяна на IP, влизане във форума като гост и други.
4.5. Изключение на правилото за 3-те предупреждения има ако потребител тормози, обижда или използва вулгарни изрази към други потребители, Модератор или Администратор - това ще доведе до постоянен и незабавен бан.
4.6. Забранява се включването на рекламни материали по какъвто и да било начин в мнението, личната информация, подписа и/или автара на потребителя, освен с изричното разрешение на УС на.....
5. Официални предупреждения

5.1. При неспазване на горепосочените правила, модераторите имат правото по своя преценка да ви санкционират неофициално с ЛС или официално с предупреждние. При 3 предупреждения, потребителят автоматично ще бъде изгонен и няма да има право да посещава форума.
5.2. Всяко официално предупреждение се налага за срок от 3 месеца (90 дни). Всеки първи БАН се налага за срок от 3 месеца. Всеки втори БАН се налага за срок от 1 година. След изтичането на съответните срокове, предупрежденията и бановете автоматично се изтриват.


След WPX-а сигурно ще се наизвадят ракетите със среден и малък обсег!
Вальо трий...
Последна промяна от LZ1ZJ на 16 май 2017, 10:26, променено общо 1 път.lz2xa
Мнения: 106
Регистриран на: 31 авг 2006, 11:31
Контакти:

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от lz2xa » 16 май 2017, 10:02

Едно твърде добро предложение за правила във форума. Може да бъдат разгледани от всички и коригирани ако е нужно.

Но не мисля, че те е нужно да се обсъждат на УС на БФРА.
Моето предложение към т. 9 от дневния ред на УС на БФРА за 18.05.2017 г е КАК да бъде ползван форума.

Предлагам (за сетен път), форума да е разделен на 2 части. Свободна - за всички HAM (LZ и не-LZ), втората да е САМО за ПЛАТИЛИТЕ членски внос в БФРА. Поддръжката на актуален списък платили е част от задълженията на БФРА (друга тема е защо не се прави и аз като съм платил защо липсвам там,вероятно и други). На базата на този актуален списък периодично модератори да актуализират списъка с членове имащи достъп до "платената" част на форума.


_______
73 Valyo

lz1fy
Мнения: 705
Регистриран на: 03 дек 2012, 10:44

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от lz1fy » 16 май 2017, 11:45

Правилно!
Който не е платил - ВЪН.....ВЪН....ВЪН...!lz1hst
Мнения: 40
Регистриран на: 29 сеп 2010, 13:10

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от lz1hst » 16 май 2017, 12:20

Аз предлагам:
1. Да се учреди секция "Кой е по-по-най" и там да се демонстрира /и измерва/ баш контест бабаитлъка, който се наблюдава постоянно във форума. Нагледен пример - темата за CQ-М contest, но има и още поне 50 подобни на нея. Мераклиите да се тъпанят в нея ще са доста, да не ги изброявам поименно /поинициално/
2. И още една - "Заяждания на дребно" или "Зайо, защо си без шапка?" - справка тук http://vicove.com/vic-32008
3. Не на последно място - "Дървена философия"

Всичко друго, което може да е градивно и полезно засега е много малко и може да си остане публично, поради липсата на интерес.

Изброените 1 до 3 да са платени, поради големия брой желаещи за изява в подобни теми. И ще завалят едни ми ти кинти ....

73 de LZ1HST
/Колегата Хуморист/lz1wdx
Мнения: 340
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от lz1wdx » 17 май 2017, 16:12

Хубави правила от форума на Фиат но трябва да се пипнат тук там за да стават за нас :D
Иначе подкрепям идеята на 100 процента .


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

LZ1ZJ
Мнения: 471
Регистриран на: 25 апр 2007, 14:37
Местоположение: София

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от LZ1ZJ » 17 май 2017, 16:36

Спор няма, както и няма значение дали са от Фиат форума или този на Алфа или на Сузуки.
По-важното е ,че с това подобие на правила на става...ПИПАЙТЕ ги!lz1fy
Мнения: 705
Регистриран на: 03 дек 2012, 10:44

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от lz1fy » 26 май 2017, 15:14

Вярно ли е, че модераторите на сайта имат право да баннат
всеки потребител или да спрат достъпа му до сайта по тяхна преценка?

73's
ПавелLZ1ZJ
Мнения: 471
Регистриран на: 25 апр 2007, 14:37
Местоположение: София

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от LZ1ZJ » 26 май 2017, 15:45

lz1fy написа:Вярно ли е, че модераторите на сайта имат право да баннат
всеки потребител или да спрат достъпа му до сайта по тяхна преценка?

73's
Павел
За първи път чувам сайта да има модератори Павка!? Да не си се объркал нещо? :roll:lz1yq
Мнения: 1173
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от lz1yq » 26 май 2017, 19:28

Ако става дума за форума, да , има си хора които бамват, изтриват и Т.Н. Да не би да имаш нещо против Павка? Ако на някой не му харесва има и други форуми , там ще го чакат с отворени обятия.lz1fy
Мнения: 705
Регистриран на: 03 дек 2012, 10:44

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от lz1fy » 26 май 2017, 19:42

lz1yq написа:Ако става дума за форума, да , има си хора които бамват, изтриват и Т.Н. Да не би да имаш нещо против Павка? Ако на някой не му харесва има и други форуми , там ще го чакат с отворени обятия.
Това май важи и за БФРЛ , щом зам. управителя го казва......!LZ1ZJ
Мнения: 471
Регистриран на: 25 апр 2007, 14:37
Местоположение: София

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от LZ1ZJ » 26 май 2017, 19:58

Павка, хайде спрете с тези провокации.На възраст хора сме, държите се като не знам какво...
По темата, сайта има администратори.Форум има администратори и модератори.Последните следят дали се спазват правилата.Първите обикновено се занимават с техническите неща и сигурността на сайта.
Действията на модераторите, ако са в унисон с правилата са НЕКОМЕНТИРУЕМИ.Всеки коментар породен от техни действия или бездействия обикновено се наказват, най-малкото със забележка, при рецидив с БАН.
Какво толкова се е случило? Пак ви приканвам, СПРЕТЕ С ПРОВОКАЦИИТЕ!lz1fy
Мнения: 705
Регистриран на: 03 дек 2012, 10:44

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от lz1fy » 26 май 2017, 23:44

Слав,
бъди спокоен!
LZ1RF вече е баннат!
Ще продължим да задаваме въпросите си
до последния баннат член на LZ1KAA.....!
Ако няма кой да ни отговори, ще питаме чрез
юридическите лостове, които в БГ са добре ситуирани.
Някой си може да ни банва в този форум, но ние не сме
БАНАНИ.......!

73's
Павелlz2ht
Мнения: 469
Регистриран на: 08 окт 2012, 17:23
Местоположение: KN12pq
Контакти:

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от lz2ht » 27 май 2017, 07:56

Чета и се чудя да се смея ли, да плача ли? И на ум ми дойде "чукча писатель, чукча не читатель". Някои хора продължават да се държат като ущипани госпожици и драскат ли драскат без да се съобразяват с елементарни норми на поведение...
Относно бананите - от някои и чеп за зеле не става


Иван LZFF Coordinator

lz4bo
Мнения: 6
Регистриран на: 03 мар 2009, 17:32

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от lz4bo » 29 юни 2017, 13:00

Правилата, затова са правила, за да се нарушават
Вижте какво става със закона за движение по пътищата...
Толкова много добавки, поправки, подправки...мерудия, магданоз...
Който си има правилен BIOS в главата - само му кажи какво не трябва...
Много съм съгласен с точката за българския език!
Не можах да ида на Хоби експото и влязох във фасебока(според внука ми)
Всичко на английски...Даже и флагът изпъстрен с ингилизми...
Знам, че 99% от любителите знаят тоя език...предполагам...
Но ние от старото поколение, дето тоя език ни беше табу-е френски, немски
учи но английски-не...Но това е друга тема...
Федерацията на българските радиолюбители ли е или...
А самия сайт последният запис за това мероприятие е
ХОБИ РАДИО ЕКСПО - 2014 ще се проведе на 14 и 15 юни 2014 г. в Казанлък, в сградата на Дом на Културата "АРСЕНАЛ"
Затова трябват истински правила...
И ако ще се делим на платили и неплатили - ще заведа дело в Хага за расова сегрегация...
Едно време имаше една партия с членски внос...Доброназорно, пардон, доброволно плащаш...
Дали и тука да не си спретнем една партийка?! Вижте само как звучи - Партия на радиолюбителите!
Клааааас!LZ1ZJ
Мнения: 471
Регистриран на: 25 апр 2007, 14:37
Местоположение: София

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от LZ1ZJ » 29 юни 2017, 13:38

Ами заведи дело уважаеми!Мисля, че няма да учудиш никой съд с постановката, че ти искат пари за членство!
И аз платих за да стана член на АРРЛ, но там допускат индивидуално членство.
Давам Ви идея да заведете и дело срещу DXCC комитета, защото искат пари за да получите дипломата! :lol:LZ3NY
Site Admin
Мнения: 775
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от LZ3NY » 29 юни 2017, 14:26

LZ1ZJ написа:И аз платих за да стана член на АРРЛ, но там допускат индивидуално членство.
Слави, а картонче дадоха ли ти? :lol:

73!


Value has a value only if its value is valued.

LZ1ZJ
Мнения: 471
Регистриран на: 25 апр 2007, 14:37
Местоположение: София

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от LZ1ZJ » 29 юни 2017, 14:44

Естествено, точно 7 дни след плащането. :wink:LZ3NY
Site Admin
Мнения: 775
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от LZ3NY » 29 юни 2017, 14:58

LZ1ZJ написа:Естествено, точно 7 дни след плащането. :wink:
Welcome :)


Value has a value only if its value is valued.

lz1yq
Мнения: 1173
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от lz1yq » 29 юни 2017, 17:06

И е жълто нали....... :lol:

КрисLZ1ZJ
Мнения: 471
Регистриран на: 25 апр 2007, 14:37
Местоположение: София

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от LZ1ZJ » 29 юни 2017, 22:52

lz1yq написа:И е жълто нали....... :lol:

Крис
Не бе, в последния момент балдъзето ти им е писала друг цвят да е, ама питай нея, тя знае....! :mrgreen:LZ1ZJ
Мнения: 471
Регистриран на: 25 апр 2007, 14:37
Местоположение: София

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от LZ1ZJ » 29 юни 2017, 23:07

lz3sf написа:[
Като не ти харесва - не ползваш. Всеки има глава на раменете как да пише във форума. Смятам аудиторията с малки изключения е достатъчно на години и грамотна, за да има правила copy/paste от някоя "детска градина".
Ако те кефи въпросната детска градина - пиши си там.Поздрави,
Влади
Eх Влади, винаги съм знаел, че си много на ТИ с водата.... никога няма да потънеш, ама и ти си знаеш причините, нали? :mrgreen:lz1yq
Мнения: 1173
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от lz1yq » 30 юни 2017, 09:01

Мисля че няма нужда от нападки, в същия момент се чудя какво искаше да каже LZ4BO, като скрита критика ли , какво точно иска, и какви са неговите предложения. Не мисля че с празни приказки и със спомени от преди 30г. нещата ще станат. Лично мое мнение че даже и да няма правила хората пишещи в този фурум ако имат нещо между слушалките няма да има проблем. Колкото до това че трябва да знаем правилата за да ги заобикаляме оставям на другите размишляват.

73! LZ1YQ
p.s. Жега е................Sergey LZ1AO
Мнения: 104
Регистриран на: 28 фев 2016, 18:45
Местоположение: София

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от Sergey LZ1AO » 30 юни 2017, 18:13

Крис,
Че е жега, жега е. Бая запетайки са се изпарили от съобщението ти заради нея..... :Dlz1yq
Мнения: 1173
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: Предложение за нови правила за форума

Мнение от lz1yq » 30 юни 2017, 18:33

Да така е, все пак разбрах запитайките които явно са по важни за теб си пропуснал и основната тема, няма нищо, разбираемо е.......Отговори