Мнение относно LZ DX Contest

LZ1ZF
Мнения: 104
Регистриран на: 05 дек 2006, 09:31
Местоположение: Stara Zagora
Контакти:

Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от LZ1ZF » 25 ное 2008, 11:46

Мнение за обсъждане за LZ DX Contest: LZ станциите да не работят помежду си - ние винаги може да си правим връзки помежду си - важно е да работим по-активно с чуждестранните участници. Иначе много от LZ които се борят за класиране губят часове от контеста да "слухтят" за LZ станции и множители - области. Като се има впредвид, че на високите банди нямаме помежду си и добра чуваемост ......

Моля да изпращате вашите мнения относно LZ DX Contest до КВ манажера Бойчо Хаджийски lz1bj@yahoo.com

73 Гошо LZ1ZFlz2be
Мнения: 658
Регистриран на: 31 юли 2008, 23:18

Мнение от lz2be » 26 ное 2008, 11:53

Напълно споделям мнението на Гошо. Маса време загубих във викане на LZ станции по 7/14/21 МХц през деня. Твърде близо сме и няма шанс да надвикаме когото и да било от чуждестранните участници. Предполагам, че и мен са ме викали LZ без да ги чуя :(

73! Боян LZ2BE/LZ8ALZ2DB
Мнения: 165
Регистриран на: 05 сеп 2006, 17:47
Местоположение: ПОЛИКРАИЩЕ
Контакти:

Мнение от LZ2DB » 27 ное 2008, 05:18

Предложението е отлично - кому е нужно LZ-LZ QSO ?.
LZDX contest- по мнение на участници , полека придобива по добра популярност и това си личи и по заявените точки и брой проведени QSO.
Всяка година от LZ участвуват около стотина станции - брой съмнително достатъчен за да задоволи нуждите на чуждестанните участици.
Предлагам въвеждането на:
1. Категории с 6 и 12 часово участие в групите SOCW и SOSSB. - /Голяма част от радиолюбителите немогат или просто не искат да се натоварват с 24 часово участие/
2. Категория "ТРИ ОБХВАТА" - не всички могат да си устроят по различни причини антени за 6 обхвата.
3. Премахване QSO между LZ.
4. Категория LP малка мощност /до 100 вата/ само за чуждестранните участници в групите SOCW,SOSSB и SO-Mix.
5. Категория "ТРИ ОБХВАТА" за чуждестранни участници.
6. Премахване "засекретяването" на категориите за участие и класиране в условията на състезанието.
73 de LZ2DBLZ4ZD
Site Admin
Мнения: 380
Регистриран на: 30 авг 2006, 12:30
Местоположение: Шумен
Контакти:

Мнение от LZ4ZD » 28 ное 2008, 13:59

Подкрепям и аз премахването на LZ-LZ QSO. Има "печалба" там където има повече хора от няколко LZ области разположение сравнително близко (София например).

За разлика от други години, тази година почти не можах да работя на 80м. и там нямам нито един мулти от LZ. Постигнах по един мулти на 40 и 20м от моята област + още един на 20м. от съседна област. По добре да се съсредоточим в работата с неLZ станции а не да се викаме до оглушаване по 7 и 14 в стремежа да направим още по едно мулти.

Само да отбележа, че тази година имах най-каръшкия контест:
Скъсване на дипола за 80м рано сутринта преди контеста поради силния вятър, което доведе до падане и счупване на мачтата. С оглед метеорологичната обстановка и това, че бях на 35-40км от постоянния QTH прецених, че ще е по-добре да се прибера преди снега да ме е изненадал. Добре че съм го направил защото се наложи и в събота и в неделя да зарежа контеста за по няколко часа поради служебни проблеми породени от времето.

P.S. Странна работа с форума. Мнението на LZ1VB е с дата 29 ноември. Според моя часовник все още е петък, 28 ноември 2008г.LZ1VB
Мнения: 91
Регистриран на: 06 юни 2007, 07:43

Мнение от LZ1VB » 29 ное 2008, 09:04

И аз подкрепям предложението за премахването на LZ-LZ QSO. В края на крайщата това е LZDX contest, не национален шампионат. Освен всичко друго, това поставя в неравностойно положение участниците от различни по големина населени места. Става дума за високите обхвати, където обикновенно са възможни връзки с LZ само в рамките на населеното място. Например в София си осигурихме към 10 LZ QSO на 14 МХц, които за повечето други участници са невъзможни.
Не мога да се съглася обаче с LZ2DB за въвеждането на нови категории. Вярно е, че повечето от нас не можем да се включим перфектно в съществуващото разделение по бандове, мощности и mode. Категорийте обаче и сега не са малко. Само най-най-големите състезания като CQWW и CQWPX могат да си позволят повече категории. Още категории при нашия брой отчети ще направи LZDX почти като Златния Орфей едно време :).

73!LZ3FN
Мнения: 82
Регистриран на: 31 авг 2006, 11:38
Контакти:

Мнение от LZ3FN » 02 дек 2008, 22:29

Аз мисля,че тези промени (LZ/LZ) който предалгате биха облагодетелстували викачите на CQ и станциите с голями антени и мощност. Защо искате да отрежете шанса на слабите станции , но с добри оператори да си направят удоволствието.В крайна сметка който не иска да работи с LZ да не работи.lz2be
Мнения: 658
Регистриран на: 31 юли 2008, 23:18

Мнение от lz2be » 03 дек 2008, 01:29

Ицо,
то с големи антени и мощност едва се прави LZ/LZ по високите бандове, какво остава с дипол и голо радио :D
Освен това за чуждите станции е много дразнещо като се запънем две LZ станции да си гадаем инициалите или областите. Обикновено на някой от чужденците му писва да чака и подсказва липсващата информация.
Слабите станции с кофти антени или хората, които не могат да работят през цялото време по принцип нямат шанс за призова класация, независимо дали ще се работи LZ/LZ или не. И в двата случая участват за удоволствие.
Миналата година точно така постъпих - бях зает и вечерта направих по 100-200 QSO и с двата инициала 2бе/8а, колкото да вдигнем активността :D
73! Боянlz1kz
Мнения: 296
Регистриран на: 31 авг 2006, 14:24
Местоположение: Казанлък
Контакти:

Мнение от lz1kz » 03 дек 2008, 11:41

За отказа от LZ-LZ QSO съм съгласен и го подкрепям. Контеста е за чуждестранни участници - вътрешната класация е по-маловажна от общата картина на активност на LZ.За другото - въвеждането на нови категории - наистина става претрупано!

Важен момент, който увеличава популярността на LZ-DXC е възможността да се пробват апаратурите преди CQWWDXC-CW, а това задължава.Струва ми се даже че положението за дублирани връзки - CW/SSB с една и съща станция на един диапазон трябва да се премахне - ако искаме да стимулираме незнаещите телеграфия LZ и DX да участват - достатъчно е че има и категория SSB. Иначе основните участници са настроили техниката си за работа в телеграфните участъци и афинитета към SSB е само от уважение към организаторите. Не виждам смисъл да бъркаме двете категории и да раздвояваме основните играчи! LZDXC в случая играе ролята на контролен мач преди голямата битка а тя е на CW.

Затова - по скоро прецизиране и по внимателно с вкарването на нови положения - да не стане - вместо да изпишем вежди - да извадим око!
73!


"Безжичният телеграф не е труден за разбиране. Обикновеният телеграф прилича на много дълга котка. Дърпате опашката в Ню Йорк и тя измяуква в Лос Анджелис. Безжичният е същото нещо, но без котката."
А.Айнщайн

lz3yy
Мнения: 217
Регистриран на: 28 окт 2006, 21:03

Мнение от lz3yy » 04 дек 2008, 14:16

.
Последна промяна от lz3yy на 12 яну 2015, 00:05, променено общо 1 път.LZ1BJ
Мнения: 224
Регистриран на: 17 дек 2006, 13:00
Местоположение: Кюстендил

Мнение от LZ1BJ » 04 дек 2008, 22:59

Моето мнение е, че не бива да се правят никакви промени в условията на LZ DX Contest. Тъкмо утвърдихме контеста при тези условия и ми се струва неразумно да променяме каквото и да било. А и каквито и условия да утвърдим, все ще се намерят хора, на които няма да им се понравят.
Главният проблем е, че всяка една промяна в условията води до необходимостта от написване на нова програма за проверка. И сегашната програма, която използвам има доста несъвършенства, та ще бъде много добре, ако се намери някой, който изяви желание да напише нова програма. Ако има такъв, ще му напиша подробно задание какво трябва да прави тази програма.
Тазгодишният LZ DX Contest категорично е най-добрият по отношение на брой участници в цялата история на LZ DX Contest. До днес бяха получени 946 лога с е-мейл, още 7 слушателски лога с е-мейл и 22 лога на хартия, т.е. общо 975 лога. Най-добра по отношение на получени логове бе 2007, когато се събраха 896 лога, като стотина от тях дойдоха след отправен от мен подсещащ е-мейл. Всеки може да прецени колко по-добър е тазгодишният контест. Българските участници са 124 на брой, като досега са получени логове от 54 станции.
Намеренията ми са резултатите от LZ DX Contest да бъдат публикувани най-късно в средата на февруари. Всичко зависи от това докога ще успеем да въведем хартиените логове в електронен вид и дали програмата няма да създаде някой проблем.
Отговарям и на Наско за отправения от него въпрос за неговата плака от 2004 г. Наско, сигурен съм, че плаки винаги са правени и дипломи за първите трима в категориите винаги са отпечатвани. Не зная по каква причина не е стигнала до теб. Тябва да попитам Здравка помни ли дали не е дала плаката на някого, който да ти я предаде. В LZ9W съм виждал на стената плака на LZ9W от LZ DX Contest и все си мисля, че е точно от въпросната 2004 г. С две думи - ако плаката ти не се намери, ще ти бъде изработена нова, а отсега нататък плаките няма да бъдат давани на посредници.
И накрая изразявам моето мнение, че връзките LZ-LZ трябва да останат. Не бива в LZ DX Contest точно LZ да са дискриминирани.

73 Бойчо Хаджийски, LZ1BJlz4kk
Мнения: 12
Регистриран на: 16 авг 2007, 14:28

Мнение от lz4kk » 05 дек 2008, 22:47

Мнение на човек, почти не реботил на HF последните 10-тина години и участвал за първи път в LZ DX contest:

Приятно бях изненадан от активността по време на контеста! Много участници, особено на CW (не само от ex-USSR :o ), приятен и интересен за LZ станциите! Така от слушател станах участник и въпреки липсата на HF антена за няколко часа направих близо 60 QSO лъчейки с коаксиала на ягито за 50 Mhz :D

Организацията на състезанието ( в сравнение с много VHF contests например ) е също повече от отлична. Изпращането на напомнящи e-mails за датата на състезанието до предишни участници, както и бързото потвърждаване на получените отчети (не от робот, а от организаторите!) е нещо, което оставя много добро впечатление. Условията са ясни, exchange message е лесен дори и за слабо владеещите CW като мен 8). Това са все предпоставки за по-голямо участие на не особено активни станции.

Поздравления към ангажираните в организацията на контеста, и до среща догодина!

73 de Krassi, LZ4KKLZ6AJ
Мнения: 1297
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Мнение от LZ6AJ » 22 дек 2008, 18:11

Здравейте !
Имам спомен, че и аз съм участвал вече в обсъждането на тази тема, мисля през годината, в която последно бяха променяни условията … 2002 или 2003, едва ли е съществено … виждам, че и други колеги не са си променили мнението от тогава – принципите са хубаво нещо !
LZ2DB написа: ... не всички могат да си устроят по различни причини антени за 6 обхвата ...
Само дето не се сещам коя ще да е шестата необходима антена, т.е. шестият банд ? дали 6 или 2 м ? Стефан ще подскаже, надявам се ...
LZ – LZ контакт да носи точки, и то 10 ... пък и множител ... бреййй, звучи ми солидно ! Стремеж към по-внушителен резултат, или какво ? не звучи сериозно да имаш основание да предпочетеш връзка с LZ, пред трима DX ... а си е оправдано, нали ;) погледнато отвън, обаче, прилича на вътрешен контест с чуждестранно участие 
Преди 5 години бях систематизирал и пратих предложенията си на LZ2CJ – някои от тях чета в условията, други не – нормално е ! ... нищо лично, просто демокрация ... със сигурност за това ще се говори още дълго, независимо дали ще се променят условията в тази им част, или не !? Дали обаче няма да се промени коренно класирането на LZ участниците, ако ей тъй - за проба, без да се оповестява, се бутне сорса на чек софтуера и QSO между LZ се анулират ... естествено и съответните мултиплаери ... пък ако вземат да се споделят – убеден съм, доста ще се ... някои радват, други тъгуват, но всички се позамислят 
Спирам по въпроса ... само да подсетя Стефан, че за намалено работно време ... премии ? къде го дават ?
Бих искал да споделя нещо, което аз лично имах удоволствието да изпитам – да се чуват толкоз много LZ на 20 м (на този адрес, условията ми позволяваха само вертикал), да работят перфектно и да ми отнасят радиото, тъй както 3V8BB, CN2R или някои янки, от време на време през следващия уикенд ... говоря за LZ8A, LZ2JR, LZ4RR, LZ9W, LZ2PL, LZ3FN, LZ3CB и т.н. – истина е, че “кеф цена няма !” Докато ми наближи времето за вахта в Брюж (ON6BR), работих от дома (ON8LDS) направих 30-тина контакта, основно с LZ ... и като че ли нито един балчиклия  “за съжаление” не успях нито по телефона, нито в скайп да направя и после ! ;)
Да, така е – от година на година контестът става все по-читав. Да, вярно е това, което има предвид Бойчо – “ако едно нещо работи, не бива да се човърка ей тъй, от скука !” ... В същото време обаче нещата требе да се развиват и усъвършенстват ! – Едва ли има някой, който да не вярва, че всичко зависи не от точките, които носи контакт между две LZ станции, а от това – колко тигъра ще се наежат седмица преди CQ WW CW ... мисля, че това е същественото. А и колко ли федерации си мечтаят за такава дата на техния международен контест ?
На всички желая весели Коледни и Новогодишни празници – здраве и успехи !
73,
Любо
Последна промяна от LZ6AJ на 04 дек 2014, 14:02, променено общо 2 пъти.LZ2DB
Мнения: 165
Регистриран на: 05 сеп 2006, 17:47
Местоположение: ПОЛИКРАИЩЕ
Контакти:

Мнение от LZ2DB » 23 дек 2008, 02:18

На Любчо - Добре дошъл в България и Весели Кледни Праздници.

Право на реплика: Никога не съм пледирал за включване на нови диапазони в състезанието, и съм доволен, че не са го пуснали и на 160м.
Нокога не съм искал и не пледирам за материално стимулиране в който и да било контест - освен ако приемате тапетчето А4
за материалност.
Колкото до 6 и 12 часовото участие - като се върнеш в Белгия попитай организаторите на UBA за какво са им на белгийските участници тези категории - може пък да препечелват ....
Като споменах UBA contest - много е неприятно като се редиш да направиш нов ON и го повикат подред няколко ON,които естествено там се чуват по силно - същият ефект се получава за чуждестранните участници при LZ-LZ QSO, и при търсенe на LZ-LZ множителите.
За успокоение на всички нищо нема да се промени - не че немат желание за развитие , просто нема кой да направи нов софтур за отчитане на контеста при евнтуални промени.
Колкото до моите предложения - те са си мои виждания с единствената цел да се увеличи броя на LZ участниците.

ВСИЧКИ КОИТО ЧЕТАТ ТУК:
ЖЕЛАЯ ВИ ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ,
ЩАСТЛИВА И ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА,
ЗДРАВЕ И УСПЕХИ ПРЕЗ НОВАТА 2009.
73
de LZ2DBlz1yq
Мнения: 1173
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от lz1yq » 16 яну 2014, 16:30

Здравейте контестмени, на заседанието проведено на10януари 2014г се взе решение за промяна в условията на LZ DX CONTEST .На този етап имахме намерение да се променят следните условия:
1. да се въведат допълнителни категорий по мощност - до 10вт, до 100вт и над 100вт
2. да отпадне начисляването на точки за връзка между LZ станций
3. да отпадне категорията SOSB/един оператор един обхват/
4. мултиплаерите да са освен зоните по ITU,LZ области,да са и станцийте по DXCC
След доста телефонни обаждания от моя страна към други колеги наистина се оказа че трябва да се направят промени в условията.
По доло са старите условия. Имаме намерение това състезание да го направин още по привлекателно и за тази цел моля всеки който е съпричастен да си каже мнението по този въпрос.Знаем че ще имаме трудности с промяна на софтуера и подържащите контест програми,но искаме да стане още по атрактивно за всички. Надявам се на добри предложения и конструктивни коментарий.


Rules in English
Rules in Bulgarian
Rules in Romanian
Rules in Russian
Организира се от:
Българска Федерация на Радиолюбителите

Дата и период:
Всяка предпоследна събота и неделя на ноември от 12:00 UTC в събота до 12:00 UTC в неделя (22/23 ноември 2014). (т.е. една седмица преди CQWW CW contest)

Обхвати и вид на работа:
80; 40; 20; 15 ; 10 м. съгласно IARU band plan. CW и SSB. С една и съща радиостанция може да се направи връзка веднъж на CW и веднъж на SSB на всеки от обхватите. За смяната на обхвати и вид работа няма ограничения за категориите с един оператор. За категорията с много оператори има 10 мин. правило за основното място за смяна на диапазон и вид работа, за множителското място има 10 мин. правило за диапазон (може да работи само нови множители)
Само един сигнал може да се излъчва във всеки един момент от време.

Категории:
A - Single Operator/All Bands/Mixed
B - Single Operator/All Bands/CW
C - Single Operator/All Bands/SSB
D - Single Operator/Single Band/Mixed
E - Multi Operators/All Bands/Single Transmitter/Mixed
F - Single Operator/All Bands/Mixed/QRP (max.10W)
G - SWL
Участниците с мощност до 100 W output ще бъдат отбелязани със (*) в крайните резултати.
Българските радиостанции се класират отделно от чуждестранните участници.

Рапорт:
не LZ Stns : RS(T) + ITU зона на предаващата радиостанция
LZ Stations: RS(T) + 2-буквено съкращение на областта

Точки:
10 точки за всяко QSO с LZ на чуждестранните учасници
3 точки за всяко QSO с друг континент
1 точка за всяко QSO със собствения континент (вкл.собствената страна)
1 точка за QSO между българските радиостанции

SWL точки:
3 точки за приети двата инициала и двата номера
1 точка за приети двата инициала и един от номерата

Множител:
Сумата от ITU зоните + LZ областите, работени на всеки от обхватите, независимо от MODE

Краен резултат:
Сумата от QSO точките от всички обхвати, умножени по общия множител от всички обхвати

Електронни отчети:
Изпратете Вашия e-log (предпочитан формат: CABRILLO) на e-mail:
lzdxc@yahoo.com или
lzdxc@bfra.org
Директно качване на логове: http://ua9qcq.com/en/submit_log.php?lang=en

Отчети на хартия:
Отчетите да бъдат написани по обхвати. Изисква се и заглавна страница.
Изпратете отчета на адрес: БФРЛ, П.К.830, 1000 София

Срок:
30 дни след състезанието (важи пощенското клеймо)

Награди за българските участници:
Класиралите се на първо място в Кат.А и Кат.Е ще бъдат наградени с плаки.
Ще бъде дадена купа в памет на LZ4CA за победителя в категория B: SO/MB/CW
Тази награда даден участник не може да получи в две поредни години.
В такъв случай наградата ще получи станцията, заела второ място.
Спомоществовател за тази плака е Валери Стефанов, LZ2CJ.
Ще бъде дадена плака за победителя в категория F: SO/MB/Mixed/QRP
Спомоществовател за тази плака е Георги Воденичаров, LZ1ZF.
Българските радиостанции, класирали се на първите три места в във всяка категория ще получат дипломи.

Награди за чуждестранните участници:
Класиралите се на първите три места в във всяка категория ще получат дипломи.
С плаки ще бъдат наградени:
SO/AB/MIXED - спомоществовател: LZ2KSB, в памет на LZ2RF
SO/AB/CW - спомоществовател: LZ2LDS
SO/AB/SSB - спомоществовател: UP0L
SO/AB/MIXED/QRP - спомоществовател: LZ3FN
SWL спомоществовател: LZ3FN
SO/SB/80M - спомоществовател: LZ3FN
SO/SB/40M - спомоществовател: LZ3FN
SO/SB/20M - спомоществовател: LZ3FN
SO/SB/15M - спомоществовател: LZ3FN, в памет на LZ1RB
SO/SB/10M - спомоществовател: LZ3FN, в памет на LZ1RB
MO/AB/ST/MIXED - спомоществовател: LZ3FN
За най-висок резултат в Eвропа (няма да се дава в случай, че това е най-високият резултат и в друга категория) - спомоществовател: LZ3FN
За най-висок резултат в Северна Америка (няма да се дава в случай, че това е най-високият резултат и в друга категория) - спомоществовател: LZ3FN
За най-висок резултат в Азия (няма да се дава в случай, че това е най-високият резултат и в друга категория) - спомоществовател: LZ3FN


Забележка:
Двубуквените съкращения (28 на брой) на българските области са:

BU - БУРГАС
BL - БЛАГОЕВГРАД
VN - ВАРНА
VT - ВЕЛИКО ТЪРНОВО
VD - ВИДИН
VR - ВРАЦА
GA - ГАБРОВО
DO - ДОБРИЧ
KA - КЪРДЖАЛИ
KD - КЮСТЕНДИЛ
LV - ЛОВЕЧ
MN - МОНТАНА
PA - ПАЗАРДЖИК
PK - ПЕРНИК
PL - ПЛЕВЕН
PD - ПЛОВДИВ
RZ - РАЗГРАД
RS - РУСЕ
SS - СИЛИСТРА
SL - СЛИВЕН
SM - СМОЛЯН
SF - СОФИЯ (ГРАД)
SO - СОФИЯ (ОКРЪГ)
SZ - СТАРА ЗАГОРА
TA - ТЪРГОВИЩЕ
HA - ХАСКОВО
SN - ШУМЕН
YA - ЯМБОЛ

Design & Coding - Georgi Hadshiyski LZ1GBJ
Design - LZ1YE

73! LZ1YQ/LZ4ALZ3NY
Site Admin
Мнения: 775
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от LZ3NY » 16 яну 2014, 17:13

Колкото по-прости и по-познати са едни условия, толкова повече участници привличат в състезанието.

73!


Value has a value only if its value is valued.

lz2rs
Мнения: 370
Регистриран на: 21 авг 2008, 16:14

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от lz2rs » 16 яну 2014, 17:26

Здравейте колеги,
похвално е,че има дискусия по въпроса за по качествен LZDX contest,макар че и сега си е много добър и се ползва с много добро реноме!
1. да се въведат допълнителни категорий по мощност - до 10вт, до 100вт и над 100вт
> предлагам да има все пак някакво ограничение на последната категория, примерно до 1500 W.
2. да отпадне начисляването на точки за връзка между LZ станций
> напълно оправдано!
3. да отпадне категорията SOSB/един оператор един обхват/
> мисля,че това трябва добре да се обмисли-сигурно ще има отлив от участници, има доста радиолюбители с по една добра антена на някой банд,а и не всички желаят да работят на всички обхвати,а все пак нашата цел е да има повече участници.
4. мултиплаерите да са освен зоните по ITU,LZ области,да са и станцийте по DXCC
> мисля си,че и при сегашните условия за мултиплаери е добре,тоест без DXCC, но разбира се,всеки си има мнение и може да се приеме новата версия.

> QRP category до 10 W - приемливо е,ще участват повече QRPсти!

Искам да изкажа удовлетворението си и от бързата проверка на отчетите и на организацията за провеждането на контеста!
73! Румен LZ2RSlz3fm
Мнения: 58
Регистриран на: 22 сеп 2006, 15:58
Местоположение: Sofia
Контакти:

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от lz3fm » 16 яну 2014, 21:07

lz2rs написа: 2. да отпадне начисляването на точки за връзка между LZ станций. напълно оправдано!
Kакто и множителите между Българи да отпаднат. Няма нужда да се дебнем за-лудо. С останалото съм съгласен с поста на Румен.
73 LZ3FMlz3yy
Мнения: 217
Регистриран на: 28 окт 2006, 21:03

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от lz3yy » 16 яну 2014, 22:14

.
Последна промяна от lz3yy на 11 яну 2015, 21:33, променено общо 1 път.LZ6AJ
Мнения: 1297
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от LZ6AJ » 16 яну 2014, 22:57

LZ2LDS написа: Re: LZ DX Contest 2010
Postby LZ2LDS » Wed Jan 26, 2011 8:54 pm

Добра вечер на всички !

За пореден път се споменава идеята за премахване на LZ-областите като множители при оформяне на резултата на LZ станциите ... едва ли е нужно да се рови кой го е предложил първи ... още през декември 2002 си говорихме по темата, че това е може би една от бомбите. Сякаш сега вече се усеща мирисът на барут, дано реагираме навреме, преди да се е взривила. Най-важното е, че всички аргументи са солидни ... независимо, че за някого няма да са угодни промени в тази посока.
Бих искал да повторя, че LZ DX контестът не се прави за никого от нас (в последните няколко години това "нас" малко отива към "Вас" :D , ама нейсе ... ). Той се организира за всички радиолюбители по света. Насочен е към тях и се прави за тях. Те да направят максимум по възможност и желание контакти с LZ станции.
Подкрепям напълно написаното от Влади вчера, че е добре навреме да се обсъждат, публикуват и разпространят нещата, ако се приемат дадени промени ... та да има време за реакция и от страна на последващите фактори.
И понеже споменахме за промени, бързам да подскажа, че независимо кой лоджер как ще изчислява точките, важно е как те ще се пресмятат от проверяващата програма на организатора. Още повече, че предлаганата дотук промяна касае само LZ станциите. Текстово тя може да се формулира така :
...
4. МНОЖИТЕЛИ
За чуждестранните участници - сумата от всички ITU зони + всички LZ области, работени на всеки банд, независимо от вида работа.
За LZ участниците - сумата от всички ITU зони, работени на всеки банд, независимо от вида работа.

4. МULTIPLIERS
World stations - the amount of all ITU zones + LZ districts on each band, regardless the mode.
LZ stations - the amount of all ITU zones on each band, regardless the mode.
...

това, надявам се изчерпва темата за множителите ...
нататък ->

бях споменал, че сметките показват едно типично (даже епидемично число), клонящо към 1,6 - с малки отклонения през годините, категориите и броя на LZ участниците ... това е авансът който имат DX-станциите, намиращи се в непосредствена близост до границите на Европа - най-вече UN, UA9, EA8, 5B4 и др. В интерес на истината през последното издание те не са така многочислени, както това се вижда от пръв поглед през 2007, 2008, 2009 последователно. Това според мен убива желание, прави нещата неравностойни ... Припомням една своя реплика по същия повод "Източно Европейски контест не означава Западно Азиатски ...". Убитото желание води до намаляване на производителността, когато нещата са непоправимо предрешени: ''Oсвен да си пробваме сетъпа преди CQ WW CW, какво друго ни остава ...?'' - така разсъждават многото добри участници, които въпреки това, че са добри и ги сърби - правят по 200 QSO и приключват ... други изобщо не пращат отчети ... трети даже не се и пускат (и не само заради US/SS).
За да не разбълникваме тотално условията, предлагам да се коригира близостта на тези зони по най-лесния начин, а именно с числото 1,5 ... т.е. 3/2. Така ще се запази тежестта на QSO с LZ станция и интересът на голяма част, както DX, така и EU станции ще порастне ... самото компенсиране на обстоятелства с резултат би следвало да го породи. Абзацът за точките в условията може да се формулира така :
...
3. ТОЧКИ
1 точка за връзка със същия континет, включително същата страна **;
** Същото важи и за връзка между LZ станции;
3 точки за връзка с друг континент ***;
*** Изключение - 2 точки за връзка между Eвропа и ITU зони : 20(извън EU), 29(извън EU), 30(извън EU), 36, 37(извън EU), 38, 39(извън EU) и 40;
10 точки за връзка с LZ станция.

3. POINTS
1 point for QSO with same continent, including same DXCC **;
** Also valid for QSO between LZ stations;
3 points for QSO with other continent ***;
*** Exception - 2 points for QSO between EU stations and ITU zones : 20(outside EU), 29(outside EU), 30(outside EU), 36, 37(outside EU), 38, 39(outside EU) and 40;
10 points for QSO with LZ station.
...

Доста масово е представянето на чуждестранните участници в телеграфните категории. Добре е да се разисква въпроса за разцепване само на категориии WORLD A., WORLD B. и WORLD C. на голяма и малка мощност. Еднобандовите, отборните играчи и всички български станции да си останат в общи категори, като LP се маркират със звездичка, както досега. QRP категориите са ясни.
Така общия брой категории ще се увеличи с 3 -> WORLD AH, WORLD AL, WORLD BH, WORLD BL, WORLD CH, WORLD CL и т.н. без промяна надолу.
Разбрах, че чекирането става накуп и после ръчно се редят категориите и се слагат звездичките, което няма да промени (нито утежни, нито улесни) работата на ръчно-подреждащия класиралите се по категории.

За сега това е ... надявам се, че съм се обърнал към подходящите колеги относно готовността си да подкрепя 2 нови целеви плаки и че ще получа отговор по въпроса.

73 !
Любо
LZ1BJ написа: Re: LZ DX Contest 2010
by LZ1BJ » Sun Oct 23, 2011 12:37 am
Здравейте,
От практиката съм се убедил, че писането по форуми е контрапродуктивно, но някои заядливи подмятания по тази тема ме предизвикват да дам някои разяснения относно провеждането и отчитането на LZ DX Contest.
Условията и датата на провеждане на LZ DX Contest бяха променени през 2003 г. В края на 2002 г. бе проведено доста бурно обсъждане. По начало идеята бе, приемайки нови условия за LZ DX Contest, да не се правят повече никакви промени, защото непрекъснатата промяна в условията на един контест неминуемо го компрометират. Спомням си, че примерно аз бях против включването на SSB, но един именит наш радиолюбител ме обори с довода, че ако се включи SSB той ще подпомага финансово отчитането на контеста. Е, включихме SSB, но обещаната помощ така и не се случи...
Сашо, LZ1FW започна сериозна работа по създаването на софтуер за проверка на контеста. Той положи неимоверни усилия и с цената на няколкомесечен труд създаде програмата за проверка на контеста, състояща се от четири модула. През 2003 г. и 2004 г. аз подготвях логовете и ги давах на Сашо, а той правеше проверката със софтуера. Подготовката на логовете бе доста трудоемка, защото много голям процент от логовете не бяха в CABRILLO, тъй като този формат още не се бе наложил както е сега. Двамата със Сашо и с помощта на още неколцина колеги, привеждащи хартиените логове в електронна форма, успяхме да отчетем контеста доста бързо.
Според мен именно бързото отчитане на контеста и своевременното разпращане на плаките и сертификатите с годините превърна LZ DX Contest в един от най-реномираните контести от неговата категория.
В един момент Сашо, LZ1FW поради заетост се отдръпна от работата по контеста (а и по изчистването на някои бъгове в софтуера). Предостави ми софтуера и от 2005 до 2009 г вкл. аз го отчитах сам с цената на много работа, защото понякога един скрит символ в някой лог караше софтуера да дава чудати резултати. Нужни са ми били по няколко часа, за да налучкам от кой файл и кой ред в някой лог (от 1000 лога, че и повече) идва проблема.
Смело мога да заявя, че ако я нямаше програмата на Сашо и го нямаше моето желание да отчитам контеста, LZ DX Contest отдавна нямаше да има.
Е, имаше някои бъгове като забелязания от LZ2PL...
"LZ2PL писа:
Защо прехваления софт бърка?
През 2006 ЛЗ3ФН има заявени 331 702 т а зачетени 352 215 т и става първи.
През 2008 ЛЗ3ФН има заявени 462 024 т а зачетени 496 461 т и пак става първи.
Как така зачетените са повече от заявените не ми става ЯСНО."
За успокоение на Владо ще кажа, че и на мен не ми стана ясно защо в 1-2 лога годишно зачетените точки са повече от заявените... Но това бе един от бъговете в софтуера, които на Сашо не му стигна времето да ги оправи. А дали софтуера е "прехвален" или не, благодарение на него отчитахме контеста в продължение на седем години. Държа да подчертая, че Сашо написа софтуера безвъзмездно.
Също държа да подчертая, че отчитането на LZ DX Contest се прави с минимални средства - 30-40 лева за изпращане на сертификатите и издаването на две плаки за българските участници, които струват още по 15-20 лева за бройка. Плаките за чуждестранните участници са от спомоществователи.
През 2009 г. Христо, LZ3FN ми предложи да закупи ноф софтуер от един руснак, за който бе чул чудесни отзиви. Трябваше само руснакът да напише допълнителен модул за LZ DX Contest. Тогава се взе и решението точките между LZ вече да не са 10, а 1.
Оказа се, че дори една такава дребна промяна води след себе си последствия, които се точат с години. Примерно в логера N1MM тази промяна още не е направена независимо, че LZ3FN писа неколкократно на N1MM.
Христо, LZ3FN плати няколкостотин лева и получихме софтуера. По-късно по наша молба руснакът написа модул и за отчитането на присъственото КВ състезание (Банско и Разлог). Неудобството на тази програма е, че всяко пренсталиране на Уиндоус или смяна на лаптопа води до необходимост от получаването на нов ключ от програмиста... И не дай си боже някой ден по някаква причина да не ни пратят ключ и.....софтуер за отчитане на LZ DX Contest няма да има.
Няколко думи за отчитането на LZ DX Contest 2009 и 2010 г.
Софтуерът на Сашо, LZ1FW продължава да ми е неоценим помощник, защото с него правя първичната обработка на логовете. Този софтуер хваща системни грешки от рода грешки в датата, грешки във формата на CABRILLOто, системни грешки в лога за предадена зона и област и т.н. След като приведа логовете в ред, пускам руския софтуер и резултатите са готови за минути.
Голям недостатък на руския софтуер е, че не създава HTML файл с общото класиране. Аз го създавам на ръка и само за този файл отиват около 4-5 часа работа. Миналата година го правих 2 пъти, защото след първото създаване се обадиха участници за грешки в заявените категории...
Искам да подчертая също, че за отчитането на LZ DX Contest употребявам почти цялото си свободно време от провеждането на контеста до януари, че дори и до февруари. Също държа да подчертая, че не съм длъжен да го правя и затова не мога да приема подмятания от рода на
"LZ2LDS писа:
принципно съм решил да не преча повече на важните дела на организаторите ... явно нямат време за обсъждане с участниците във форума ... както се казва "говорете си и предлагайте, не ни пречите !"
Аз съм против промяна на каквото и да било в условията на LZ DX Contest, защото както и да се направят, винаги ще има недоволни. Че защо да премахваме връзките LZ-LZ? За да можем да си мерим кой по-голяма антена и мощност има ли? Като не трябва да търся LZ множители, заставам на една честота и CQ през целия контест. Който има по-добра антена и мощност, ще спечели.
Ако се наложи мнението да се променят условията, предлагам да се процедира по следния сценарий:
1. Намиране на нов Contest Manager, който ще има желанието (а и ще поеме задължението) да отчита контеста при новите условия
2. Намиране на програмист, който би се наел да напише софтуер за проверка при новите условия. Може да се ползва и руската програма с написването на нов модул.
3. Тестване на програмата с наличните логове от стари години
4. Обявяване на новите условия и написване на писма до поддържащите логинг програмите от рода на N1MM, SuperDuper и т.н. за нанасяне на съответните корекции.
Аз се занимавам с отчитането на LZ DX Contest някъде от 1992 г. и вече ми идва в повече. С удоволствие бих предал щафетата на някой друг.

73 de LZ1BJ
настоящ LZ DX Contest Manager
Бойчо, това не са мое и твое писания от днес ... наши са, но са от преди повече от две години ... когато ти се зарече, че ще променяш условията само след като се намери нов КВ-мениджър. Цитирам ги за тези, които обичат повече да пишат и по-малко да четат “анахронизми” ...
Моля те, Бойчо, моя цитат не го взимай под внимание. поне веднъж вече си го чел и не би следвало да ти наежи инатите.
дано Крис денем в УС ви бъде както кошмар нощес !
не сме виновни, че някои сме с няколко години по-напред ...

п.с. - само една лека препоръка към Руменчо ... не към Бойчо, нито към Крис. Всички тия - 10W, 5W, 1W, 100 mW ... запази си ги ... ще са ти нужни за QRP- турнирите, България е в центъра на картата - търсят се участници / кореспонденти от цял свят.

а ако все пак Вие от УС - сте тръгнали да правите някакви промени просто за да има промени и не знаете какво точно би подобрило контеста - питайте Наско LZ3YY. той го написа в поста на "Балканското недоразумение", от което онзи ден имахте доблестта официално да се разграничите :
LZ3YY написа:
Re: Balkan HF Contest
by lz3yy » Thu Dec 19, 2013 8:33 pm

п.п. И в НИКАКЪВ случай не пипайте LZ DX Contest-a

73, Наско


73,
Любо

LZ1FW
Мнения: 871
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от LZ1FW » 17 яну 2014, 08:21

lz1yq написа:Здравейте контестмени, на заседанието проведено на10януари 2014г се взе решение за промяна в условията на LZ DX CONTEST .На този етап имахме намерение да се променят следните условия:
1. да се въведат допълнителни категорий по мощност - до 10вт, до 100вт и над 100вт
2. да отпадне начисляването на точки за връзка между LZ станций
3. да отпадне категорията SOSB/един оператор един обхват/
4. мултиплаерите да са освен зоните по ITU,LZ области,да са и станцийте по DXCC
След доста телефонни обаждания от моя страна към други колеги наистина се оказа че трябва да се направят промени в условията.
По доло са старите условия. Имаме намерение това състезание да го направин още по привлекателно и за тази цел моля всеки който е съпричастен да си каже мнението по този въпрос.Знаем че ще имаме трудности с промяна на софтуера и подържащите контест програми,но искаме да стане още по атрактивно за всички. Надявам се на добри предложения и конструктивни коментарий.
На първо четене добавянето на нов множител - работените страни по DXCC, наистина ще наложи значителни промени в софтуера. Проблема ще дойде защото след тази промяна с една радиовръзка ще може да се печелят наведнъж по два множителя... т.е. и двата множителя ще трябва да се следят поотделно. Ще трябва да се пренаписват цели модули... освен ако проверяващия софтуер по рождение не е предвиден за работа с много различни множители...

73, Сашоlz2rs
Мнения: 370
Регистриран на: 21 авг 2008, 16:14

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от lz2rs » 17 яну 2014, 09:49

Здравейте колеги,
какво толкова съм написал-QRP до 10 Вата,кое те смущава? за какви миливати говориш-
ти не се занимаваш с такива скромни мощности,карай си с киловата и недей дава и
излишни! мнения!
Иначе,съм съгласен с Бойчо-нека така да си стоят условията,както досега,а и той е достатъчно компетентен
за да продължи работата си-без да му пречим!
73! Румен LZ2RSlz1yq
Мнения: 1173
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от lz1yq » 17 яну 2014, 09:54

Здравей Румене, няма място за сръдни, категорията QRP до 10вт си остава. Той имаше друго предвид.

73! КрисLZ6AJ
Мнения: 1297
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от LZ6AJ » 17 яну 2014, 10:07

Крис, здравей !

само не ми стана ясно кое наложи тези "доста телефонни обаждания" - твоето лично убеждението, че промени в условията са наистина необходими, скуката или нещо друго ? ... и как така, след години наред отхвърляне и незачитане на предложения от форума (смело бих ги категоризирал като основателни), изведнъж УС решава да променя условията ?
lz1yq написа:... на заседанието проведено на10януари 2014г се взе решение за промяна в условията на LZ DX CONTEST .На този етап имахме намерение да се променят следните условия:
1. да се въведат допълнителни категорий по мощност - до 10вт, до 100вт и над 100вт
2. да отпадне начисляването на точки за връзка между LZ станций
3. да отпадне категорията SOSB/един оператор един обхват/
4. мултиплаерите да са освен зоните по ITU,LZ области,да са и станцийте по DXCC
След доста телефонни обаждания от моя страна към други колеги наистина се оказа че трябва да се направят промени в условията ...
няма смисъл да се повтаря - по всички тези 4 точки е писано достатъчно ... подкрепям Сашо LZ1FW и напомням - "излишъците във всяко едно отношение раждат инфлация (обезценяване) !" ... пример: вътрешните шампионати и LZ-OPEN са също така интересни и динамични, без да има множители. а ако целта е постигането на милиарди точки и нечувани рекорди, що не въведете и префиксите да са множители за LZ станциите. така никой няма да мърда от честотата си, естествено ако не се страхува от pile-up :D

НЯМА КАК ДА БЪДАТ ПРИВЛЕЧЕНИ ПОВЕЧЕ ЧУЖДЕСТРАННИ УЧАСТНИЦИ, АКО ОСНОВНО СЕ ГЛЕДА ИНТЕРЕСА НА БЪЛГАРСКИТЕ !

мина времето, в което топ-станциите се наместваха по локациите си 10-дни преди CQWW CW ... сега го правят за 2-3 дни, т.е. може и да изпитват нужда да си пробват оръдията, но не са по места през уикенда на нашия контест. основният фактор за отлив е US/SSB-SS. там трябва да се целим - целеви награди трябват и възможно най-справедливо кредитиране за всеки контакт ... това е, което би помогнало.

не мисля да коментирам как някой, който може да прави 150 контакта на час е със сигурност по-добър от този, който стига максимум 149. мощностите може да имат значение кой колко време ще се задържи на една честота, но в днешно време скимърите си вършат добре работата. а и за нашия географски район LP е около 700W, а QRP - понякога може и да надвишава 100.

73
Последна промяна от LZ6AJ на 17 яну 2014, 11:03, променено общо 1 път.


73,
Любо

LZ2PL
Мнения: 103
Регистриран на: 14 яну 2009, 16:18

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от LZ2PL » 17 яну 2014, 10:47

Здравейте,

Преди малко писах и уж пратих поста си , но май не се е получил.Пиша отново.

Крис/LZ1YQ ме попита за мнението ми за промени в LZ DX.

Аз сам за това де не се гоним по обхватите помежду си за MUL, а да обърнем по-вече внимание
на чуждестранните кореспонденти,които са УВАЖИЛИ състезанието НИ.

ЗА мощностите:Не можем да сравняваме 3 GU 50 с АCОМ 2000.Така че категориите по мощност да си
останат,а може и да се разширят.

За работата на 1 обхват:Нека остане-има колегата 1 антена и там/на банда ще работи.
Може и да е зает и да използва само нощта за състезание или обратно.

Тези евентуални промени са лесни-наши.
Как ще стане с промяната на програмите ако има MUL - DX CC ?
Хората няма да се занимават само с нас.Състезателно погледнато по-интересно ще е с DX CC,но и така е
доста темпово състезание- само да има по-вече LZ участници.

Поздрави Владо/LZ2PLLZ2HR
Мнения: 277
Регистриран на: 29 май 2007, 12:32

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от LZ2HR » 17 яну 2014, 10:58

Добър ден и от мен !!!
Мнението ми е следното :

Категории:
A - Single Operator/All Bands/Mixed
B - Single Operator/All Bands/CW
C - Single Operator/All Bands/SSB
D - Single Operator/Single Band/Mixed (да остане. Не всички са екипирани за All Bands)
E - Multi Operators/All Bands/Single Transmitter/Mixed
F - Single Operator/All Bands/Mixed/QRP (max.10W)
G - SWL
Участниците с мощност до 100 W output ще бъдат отбелязани със (*) в крайните резултати.
Българските радиостанции се класират отделно от чуждестранните участници.

Рапорт:
не LZ Stns : RS(T) + ITU зона на предаващата радиостанция
LZ Stations: RS(T) + 2-буквено съкращение на областта

Точки:
10 точки за всяко QSO с LZ на чуждестранните учасници
3 точки за всяко QSO с друг континент
1 точка за всяко QSO със собствения континент (вкл.собствената страна)
1 точка за QSO между българските радиостанции (този ред може да отпадне поради написаното в по-горния)
SWL точки:
3 точки за приети двата инициала и двата номера
1 точка за приети двата инициала и един от номерата

Множител:
Сумата от ITU зоните + LZ областите, работени на всеки от обхватите, независимо от MODE
( важи за чуждестранни радиостанции тъй като LZ/LZ носят 1 точка но не и множител. Множител за LZ естествено ITU зоните )

Краен резултат:
Сумата от QSO точките от всички обхвати, умножени по общия множител от всички обхватиlz2be
Мнения: 658
Регистриран на: 31 юли 2008, 23:18

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от lz2be » 17 яну 2014, 11:15

Здравейте,

гледам резултатите от 2013г, брой участници в различните категории, мощности, откъде са и си мисля, че ако ще се правят промени в условията, то те трябва да са "козметични".

За чуждестранните участници:
1. Въвеждане на категории HP и LP (мулти и сингъл банд) би било добре, има достатъчно участници за такова разделение и би дало стимул на LP да се борят за призово място.
2. Single band и QRP да си останат както досега Mixed mode.
За т.1 и т.2 няма нужда от промяна в контест софтуера.
3. Начисляването на различни точки за връзка за определени зони, съседни на Европа, както предлага Любо е справедливо. Проблема е, че трудно ще убедим писателите на софтуер да направят такава кардинална промяна. Едно е да сменят например ITU с WAZ зона (една кодова дума в софтуера), съвсем друго е да пренапишат цели модули и да вкарат таблици с точките според това, къде се намира дадения участник. Хората работят не само с N1MM, а и с Writelog, Wintest, SD и т.н. отделно пък е проверяващата програма. Като нищо можем да се докараме до положение някои програми да бъдат модифицирани, а другите не.
4. В момента множителите зона+окръг са достатъчни като бройки, за да има интрига. Не виждам кой знае какъв смисъл от въвеждане и на допълнителен множител от страни по DXCC. Такава промяна е лесна за осъществяване в софтуера - например CQWW RTTY е с 3 вида множители (страна, зона и щати/провинции). Ако идеята е да привлечем още участници като направим LZDX на тренировъчен контест за CQWW CW - ОК. В такъв случай е по-логично да се заменят ITU с WAZ зоните. Ще привлечем няколко карибски станции, но нашия контест ще се обезличи.

За българските участници.
1. С риск да си докарам нови обвинения, че нагласям условията за себе си :) не мисля, че трябва да въвеждаме разделение по мощности - много сме малко като бройка. Например в SOAB Mix има 4 НР и 10 LP, в SOAB SSB са по 7, в SOSB-15m са 1 и 3. Отбелязването със звездичка доста добре онагледява постиженията на LP станциите.
2. Ако ще отпадат окръзите като множител, то трябва да се вкарат например страните по DXCC. Който е участвал в LZDX знае какви мъки са да се направи връзка м/у LZ станции на високите обхвати - глутницата те надвиква при всяко положение и трябва да чакаш дупка, за да прибереш заветния множител :)
Вариант е за нас множител да са страните по DXCC + WAZ зоните. Дори и писателите на софтуер да не искат да го модифицират можем да работим с модула за CQWW контеста, където LZ-LZ връзка не носи точки, но се брои за множител като страна.
Нещо подобно е направено за WRTC - редовите участници играят по правилата на IARU, а тези на поляната по правилата на CQWW.

73 Боянlz1yq
Мнения: 1173
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от lz1yq » 17 яну 2014, 12:12

Здравей Любо, аз нямам време да скучая, обаждах се за да видя мнението на редовните участници/естествено нямам възможност да се обаждам на всички от списъка с резултати/, освен че се обаждах аз и четох в миналите преди години постове по този въпрос. В резултат на това се видя че доста отдавна се коментира дали да се правят промени или не. Явно е че трябва, и поради тази причина повдигнах въпроса отново. Най лесно е да се съберем трима човека и да се реши, но несмятам че е редно. Нашия интерес е да привлечем повече участници и затова е тази инициатива. Това че преди също са се коментирали промените но само на приказка и хартия е друг въпрос и отговорност на предишните УС. Със сегашния УС смятам да поработим доста по здраво и задачите да се решават до край.Не само по отношение на LZ DX и КВ шампионатите а и в много други направления. Нямам никакви облаги от тази работа и не искам да имам .Всичко това е в полза на всички радиолюбители работещи в КВ състезания. Виждам че вече доста хора имат предложения и много се радвам, което значи че промени трябва да се направят. Това дали ще се променят условията драстично или козметично ще се реши като се вземат всички мнения и се сложат на масата на следващото заседалие на УС което ще се проведе през месец февруари. Това че този УС започва да работи може само да ме радва.

73! LZ1YQLZ6AJ
Мнения: 1297
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от LZ6AJ » 17 яну 2014, 13:05

мерси, Крис !

зададох ти въпроса по този начин, за да провокирам всеки да прочете отговора ти ... а той казва много - дано всичко, за което говориш е вярно и дано се случи така, както ти и може би повечето от нас искаме.

няма да споменавам колко души са изразили мнение, че не бива да се пипат много параметри в условията наведнъж, независимо че това е и общоприет принцип.
така, че това което е в протокола, смятам за сега (LZ DX Contest 2014) е напълно достатъчно ... в противен случай се губи връзката и само ще гадаем (и ще пълним форума с предположения) защо целта не е постигната така и толкова, колкото сме искали и коя промяна е била на място и коя не.
ПРОТОКОЛ написа: Re: Заседание на УС на БФРЛ 10.01.2014
Post by LZ1FW » Fri Jan 17, 2014 7:49 am » Wed Jan

Дневен ред:
т.6 - LZ DX Contest ­ развитие и популяризиране

Решение по т.6:
6.1.
В категориите “един оператор”
(SO) се въвеждат нови класации
спрямо използваната мощност по
време на състезанието:
● QRP ­ до 10 вата
● Low Power ­ 10-­100 вата
● High Power ­ над 100 вата

6.2.
Отпадат условията, които касаят
работата между LZ станции, така
че връзките между тях не носят
точки и/или множители
ще е добре, ако може да се пипне според последната формулировка на Боян :
lz2be написа: ...
1. Въвеждане на категории HP и LP (мулти и сингъл банд) би било добре, има достатъчно участници за такова разделение и би дало стимул на LP да се борят за призово място.
2. Single band и QRP да си останат както досега Mixed mode.
За т.1 и т.2 няма нужда от промяна в контест софтуера.
...
но щом сте приели всяка кагетория да е разделена на три (AH-AL-AQ-BH-BL-BQ-CH-CL-CQ-D10H-D10L-D10Q-D15H-D15L-D15Q-D20H-D20L-D20Q-D40H-D40L-D40Q-D80H-D80L-D80Q-E-G) по смисъла на използваната мощност, нека така да остане - това не е съществено ... няколко допълнителни плаки, по точно 7 (това е разликата между 26 и 19 само за чуждестранните категории). приемаме, че при наличие на QRP във всяка SO категория, досегашната категория "F." ще отпадне, тъй като ще се дублират с категория "AQ.". друго сроред мен трябва да се брани - това, че някои ще заслужат плаките си измежду 200 души конкуренция, а други (примерно категория "CQ.") измежду 5 участника. затова и аз съм на мнение, че само звездичките е добре да се обособят като отделни LР-категории, а категория "F." да си остане както досега.

73


73,
Любо

LZ3FN
Мнения: 82
Регистриран на: 31 авг 2006, 11:38
Контакти:

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от LZ3FN » 17 яну 2014, 23:17

Добър вечер...ще кажа 2 неща .
1.Разбивката на катергориите става бетер cqww...Стават много . Има категории в който ще има по 1 учасник.
2.DXCC мулта да касае само ЛЗ учасниците.Така няма да изместим фокуса от нас и въпреки това за нас ще има достатъчно мулт за гонене.LZ2HR
Мнения: 277
Регистриран на: 29 май 2007, 12:32

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от LZ2HR » 18 яну 2014, 19:52

LZ3FN написа:Добър вечер...ще кажа 2 неща .
1.Разбивката на катергориите става бетер cqww...Стават много . Има категории в който ще има по 1 учасник.
2.DXCC мулта да касае само ЛЗ учасниците.Така няма да изместим фокуса от нас и въпреки това за нас ще има достатъчно мулт за гонене.
Здравей АДАШКО !!
МУЛТ ЗА ГОНЕНЕ ще има ако не ползваш компютър. Иначе се вижда къде е ... :D ( друго е да се докопаш до него ... антена , мощност и т.н.)LZ1FW
Мнения: 871
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от LZ1FW » 19 яну 2014, 17:31

Първа графика на база получените реални отчети за LZ DX Contest 2013 - брой връзки във функция от часа на провеждането им.
Предполагам, че спадането на темпото в малките часове на нощта е характерно за всички състезания, организирани от една определена страна, ама все пак да попитам - има ли начин този спад да се намали?

Изображение

Броя на връзките по отделни обхвати е по лявата ордината, общия брой връзки за всички обхвати е по дясната ордината. Идеята е да не се смалява излишно графиката.

EXCEL файл с данните - http://www.lz1fw.com/LZDX/Graph2013.xlsx

73, Сашоlz1fy
Мнения: 705
Регистриран на: 03 дек 2012, 10:44

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от lz1fy » 19 яну 2014, 18:44

Графиката на Сашо е правилна и отговаря на теорията за
рапространението на радиовълните от 1- 30 Mhz !
Ако се измисли нещо за подобряване на разпространението
им за 14/21/28 Mhz през нощта, то би трябвало да се очаква
значително увеличение на нощните връзки,особено за тези
участници, които имат само трибандери!LZ1FW
Мнения: 871
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от LZ1FW » 19 яну 2014, 19:04

Да де, ама не навсякъде по това време е нощ. :)
В тази насока е питането... хем да е български контест, хем да е без пропадания на темпото...
Идеята за нов множител по DXCC май идва точно от тази графика?
lz1fy написа:Графиката на Сашо е правилна и отговаря на теорията за
рапространението на радиовълните от 1- 30 Mhz !
Ако се измисли нещо за подобряване на разпространението
им за 14/21/28 Mhz през нощта, то би трябвало да се очаква
значително увеличение на нощните връзки,особено за тези
участници, които имат само трибандери!lz1yq
Мнения: 1173
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от lz1yq » 19 яну 2014, 19:37

Освен това Сашо много от колегите след 24:00ч си лягат /и аз съм го правил/ , за да не спада темпото аз също съм на мнение че множител по DXCC трябва да има. По 10 т за връзка с LZ, 3 т за връзка с DX , 1 т за връзка с същия континент.

73! КрисLZ2PL
Мнения: 103
Регистриран на: 14 яну 2009, 16:18

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от LZ2PL » 19 яну 2014, 20:28

ЗДР,

Абе колеги,
Не се ли вижда,че няма хора да работят в контестите?
Каквито и правила да се променят все тая,които иска работи,които не иска не работи.

Преди да има SSB,че да участват по-вече хора - и стана ли?
За какво да стоиш 24 часа да блъскаш?
По-добре да си чешeм езиците по 10 - 12 часа на ден да си пием кафето и да
обсъждаме разни теми всеки ден,отколкото да се стегнем и един път в годината
да излязат поне 300-400 LZ станции.

То сега и контрол няма (от страна на бившите клубове,министерство на съобщениата и т.н.)
Инициали се раздават на всеки издържал теста,ама дали ще работи поне на LZ DX никой не знае.

73 /LZ2PLlz2be
Мнения: 658
Регистриран на: 31 юли 2008, 23:18

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от lz2be » 19 яну 2014, 20:57

И страните по Р150С да се добавят като множител все тая :lol: дупка винаги ще има.
Въпреки, че се води DX си е локален контест и основните участници са европейци и UA9. Желанието за участие се изпарява право пропорционално на разстоянието им до LZ. Няма и как иначе да бъде при положение, че трябва да работят основно с българи заради 10-те точки и окръзите. В добавка идва съвпадането по време с NA SS и е седмица преди CQWW.
98% от станциите работят под 20 часа, а 80% под 12 часа. Сашо ако иска нека да направи графика колко станции са работили по часове.
Не си мислете, че това е само на LZDX - на всички контести е така може би донякъде с изключение на WPX. Ето ви един линк към RDXC и вижте личните станции http://www.rdxc.org/asp/pages/scores_n.asp?ID=0&YEAR=20 същото е и на CQWW дори.
Ако искате темпото да е едно и също и да има голяма активност, то трябва да е нещо от сорта на EUHF - 12 часа, точка за връзка и всеки да е потенциален множител (префиксите да речем).

Затова и предложих по-рано да има само минимални промени в условията:
- ако ще се правят класации по мощности да е само за чужденците.
- ако за LZ отпаднат окръзите, то вместо тях да са страните по DXCC, но това само за нас - не за чужденците.

73 БоянLZ1FW
Мнения: 871
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от LZ1FW » 19 яну 2014, 23:00

С леко приближение, идващо от метода за определяна на отработените часове:
станции работили под 20 часа: 95.5%
станции работили под 12 часа: 68.1%
http://www.lz1fw.com/LZDX/w_hours.xlsx

73, Сашо
lz2be написа:98% от станциите работят под 20 часа, а 80% под 12 часа. Сашо ако иска нека да направи графика колко станции са работили по часове.LZ6AJ
Мнения: 1297
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от LZ6AJ » 20 яну 2014, 00:14

здравейте,
lz2be написа:Въпреки, че се води DX си е локален контест и основните участници са европейци и UA9. Желанието за участие се изпарява право пропорционално на разстоянието им до LZ. Няма и как иначе да бъде при положение, че трябва да работят основно с българи заради 10-те точки и окръзите. В добавка идва съвпадането по време с NA SS и е седмица преди CQWW.
е, не мога напълно да се съглася с теб, Боби ... бях споменал преди година-две, какво мислят в Канада за условията и как не е проблем да си съставят график кой коя плака да си заплюе от сингъл-банд категориите ... и колко лесно постижима е, стига да има кондишън.

причините според мен са доста, но освен това което ти и в по-голяма степен Павел LZ1FY очертавате, има и още съществени фактори:
1. минимално участие на запад от Гринуич - няколко янки и малко повече канадци, тук там някой карибец или латино - общо не повече от 20 в последните години;
2. всичко посочено в 1. се изработва на горните банди максимум до 18 utc, след което цяла Европа слиза на долните ... а те са само два - 40 и 80 м - "така и така не се чака нищо повече от Запад, да не изпуснем поне Изтока!" ... а колко са те, тези от Изток ? колкото и да са, заедно с всички европейци всичко се смила за максимум 3 часа на банд. ... и така, ако оставим шепата участници отвъд океана за сутринта, преди изгрева ... малко след полунощ спокойно можем да се "насладим" на рязко спадане на темпото и да ударим копчето за 3-4 часа.
(само за сравнение - при наличие на кондишън 7 дни по-късно, в 18:00 utc все още има европейци по 21 МХц, за които източните множители на 40 и 80 м са час-два преди това и тепърва ще слизат през 20м и ще мелят до късно янките)

като цяло липсата на станции от една страна и повишението на контест-производителността от друга, правят контеста беден на темпо и създават дупки. споменах, че топ-станциите тръгват по островите след SS-уикенда, а не както преди години 10 дни преди това.

даже и станциите, които участват не го правят с нужния хъс. коментирали сме го вече това. само с две изречения : ако един участник от ITU=30 изработи 200 кореспонденти от ITU=29, ще събере 600 точки, а който и да е от ITU=29 - щом изработи останалите 199 души от своята зона и този "DX" - то той ще има 202 точки ... е, откъде да дойде мотивацията ? колко са станциите от Азия, че да върнат баланса ? няма как, изработва човека всичко, което може и отива на друг банд ... а там - същата работа, просто разликата се мултиплицира.

така мисля и го пиша ...

и при така разискваните причини, ако това са те наистина ? ... как би могло да се реагира ?

- въвеждане на 160 м ? / имат ли повече от 30 LZ станции готовност за този банд ?;
- разделяне на класирането на Европа, Останалия свят и България ?;
- целеви плаки за тези зони, държави и континенти, участници от които биха задържали навалицата на даден банд, поради разлика в локалното време ?
- не бива да се пропуска, че както във всички международни контести, европейците и янките са основата. в случая янките ги няма. да не отблъскваме поне европейците, че съвсем ще плачем.

за разделението на HP и LP на еднобандовите играчи все още не съм убеден ... независимо, че съм го писал преди години, погледнах за всеки случай резултатите от последното издание - все още не гъмжи от участници, т.е. ще получим категории с по 10-15 участника. ако Сашо има време и желание - може да направи таблица, как би изглеждал стендингът в единия и другия случай ... в смисъл - с по колко участници в категория.

като цяло уважавам ентусиазма на Крис и всички останали, които се включват в обсъждането ... що ли обаче си мисля, че всичко може да се окаже напразно. да не забравяме, че Бойчо LZ1BJ и той има думата, а не е имал възможност да присъства на това заседание. дано всички КВ-решения се вземат и с неговата благословия.

73 и успешна нова седмица !


73,
Любо

lz3yy
Мнения: 217
Регистриран на: 28 окт 2006, 21:03

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от lz3yy » 20 яну 2014, 17:13

.
Последна промяна от lz3yy на 11 яну 2015, 21:32, променено общо 1 път.lz2be
Мнения: 658
Регистриран на: 31 юли 2008, 23:18

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от lz2be » 20 яну 2014, 20:06

lz3yy написа:Ако за нас множителите са ITU + DXCC ,а за другите ITU + LZ county, от сега мога да предположа от къде и кой ще е вероятния победител от чуждестранните участници
Наско, за другите и сега множителя е ITU+окръзи.
LZ2LDS написа:при наличие на кондишън 7 дни по-късно, в 18:00 utc все още има европейци по 21 МХц, за които източните множители на 40 и 80 м са час-два преди това и тепърва ще слизат през 20м и ще мелят до късно янките
Любо, а на ARRL RTTY преди 3 седмици 20м се затвори нацяло в 19:30 utc и слязох на 40м :) Сега сме в максимум на слънчевата активност, подобен кондишън ще има след 11г.
LZ2LDS написа:ако един участник от ITU=30 изработи 200 кореспонденти от ITU=29, ще събере 600 точки, а който и да е от ITU=29 - щом изработи останалите 199 души от своята зона и този "DX" - то той ще има 202 точки ... е, откъде да дойде мотивацията ?
Ами няма мотивация. При съотношение на точките 1:3 EU/DX така става.
LZ2LDS написа:- въвеждане на 160 м ? / имат ли повече от 30 LZ станции готовност за този банд ?;

30 LZ да имат антени за 160м? По-скоро 5-6.

73 БоянLZ2HR
Мнения: 277
Регистриран на: 29 май 2007, 12:32

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от LZ2HR » 20 яну 2014, 21:45

Здравейте момчета !!!

Отново страстите се разгоряха , но да "слезем на земята".

Да не се получи като темата за WRTC (много предложения , а от самото начало беше ясно , че за такова мероприятие такава огромна сума няма ...)LZ1YQ го каза съвсем реално в края :

Здравейте контестмени, снощи /10-01-2014г/ на заседание на новия УС се взе решение да не се пуска заявка за домакинство за WRTC 2O18 поради финансова необеспеченост.
73! LZ1YQ

Та относно LZDX contest :

Както каза Владо LZ2PL да се замислим как да се активизират повече БГ станции.Има окръзи с "НУЛЕВО" участие.

Боян LZ2BЕ предложи орязване на категории и нови множители за БГ. Едва ли ще е стимул за БГ . (Такъв софтуер няма , и както казахте няма кой да се ангажира да направи)

По-добре , всички БГ CHECKLOG ХИ ХИ

На първо време според мен смислено предложение до сега е да се махне единствено множителя ЛЗ/ЛЗ, но не и точка за ЩСО. За всички чужди станции е разрешено.

73 de LZ2HRLZ6AJ
Мнения: 1297
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от LZ6AJ » 20 яну 2014, 23:17

зраве желая !
lz2be написа:Любо, а на ARRL RTTY преди 3 седмици 20м се затвори нацяло в 19:30 utc и слязох на 40м :) Сега сме в максимум на слънчевата активност, подобен кондишън ще има след 11г.
всичко е така, Боби ... но ти къде прочете, че говоря за български станции ? ... при теб може и да се е затворило ... точно защото е максимума, ела да видиш какво става тук до полунощ на 20м - свят да ти се завие от чилийци и карибци, отнасящи свирката. за това говоря ... нали не смяташ да променяме условията на контеста според слъчевата активност ? :lol:
lz2be написа:30 LZ да имат антени за 160м? По-скоро 5-6.
хайде, хайде ... доста подценяваш съсловието ... не е нужно за това да спорим. аз ти повярвах, сега остана и ти да си повярваш. ако ли не - погледни към БГ-картата на стената и ги си прехвърли мислено ... за да не обидя някого, няма да споменавам имена (като предния път - само локации и бройки) ... от Североизток нататък ... Русе и Разград - по 1 ... Вълнари - 1 ... Шумен - поне 2 ... Варна - поне 2 ... Балчик - поне 2 ... минаха ли 6 ? да не продължавам по-нататък, че до Троян и Лом може и да станат 20 само в Северна България ... а и за колко време се прави една жична антена ?

споделям казаното и от Владо LZ2PL и от Ицо LZ2HR, въпреки че винаги има условности ... и ако да кажем, че телеграфните участници са това което са - къде е активността на ССБ ?

но колкото и да се качи активността, пак няма да е достатъчно за да се противодейства на феномена 1:1,6 в ущърб на европейските станции. няма как да стане като в руския DX контест. там братушките не свършват, областите им много, и DXCC са множители ... и не на последно място това е контест, който дава точки за WRTC - т.е. съвсем друга бира, само мечтана.

та така - за активността ... като чета, че федерацията пак щяла да раздава пари на отбрани членове и нечленове за участие в LZ7HQ ... защо тогава поне същата сума не бъде разбита по 100 лева и след обявяване на резултатите да се изтегли томбола измежду всички LZ участници ... без значение кой какво място е заел. достатъчно е да е работил повече от 12 часа и да е направил еди си колко контакта. и ако тези участници са общо 50, а пликовете с надпис "БФРЛ Ви благодари за участието в LZ DX Contest !" са 20 ... всеки има реален шанс от порядъка на 1:2,5 ... което не е малко. 3 надника по 30 лева - все е нещо :wink: но да не си помисли някой, че парите ще са единствената причина да участва ... нееееее, те са възможна случайност ... и не всеки ще получи. контролния съвет на БФРЛ е достатъчно коректен, за да няма мошенгии.

на Ицо LZ2HR само ще напомня - призивът на Крис беше да се коментира, да се дават мнения и предложения. приети са 2 промени, те не касаят лоджерите. явно за 2014 това ще е. ясно е, че не е здравословно да се пипат много условия наведнъж. а и май май - вече всички сме съгласни, че при днешните обстоятелства LZ DX контестът не отива към по-добро ... лека полека и накрая ... към "емека".
няма значение кой какво е казвал през годините, кой се е вслушал и кой не е. някой са прекомерни оптимисти, някои са твърди скептици. свят като цвят. аз за себе си не приемам лично нещата. но това, което се повтаря от 10-11 години насам - "седмицата преди CQWW CW е много стратегическа, по-добро време от това няма. 1000 лога, 1200 лога ... 1300 лога" не се споменава колко от тях на хартия и колко с по 100 контакта ... ето, че лека полека затихващите функции са налице. трябва реакция, момци ! а не стискане на палци. "ще има ли янки 9 часа преди започване на SS или няма да има?" нека да намерим начин да им напълним ССБ-прозореца със "CQ LZ CONTEST" станции, да видим дали няма да се изкефят поне час-два-три.

73

пп- сега погледнах сайта на HA DX контеста от вчера - до момента са получени 1003 лога. какво толкоз има да чакат, че цял месец е срока им за изпращане.


73,
Любо

lz3yy
Мнения: 217
Регистриран на: 28 окт 2006, 21:03

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от lz3yy » 20 яну 2014, 23:35

.
Последна промяна от lz3yy на 11 яну 2015, 21:32, променено общо 1 път.LZ2HR
Мнения: 277
Регистриран на: 29 май 2007, 12:32

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от LZ2HR » 21 яну 2014, 00:07

на Ицо LZ2HR само ще напомня - призивът на Крис беше да се коментира, да се дават мнения и предложения.

Здравей БАТКА т.е. Любо :D

Ами нали това направих а не издадох заповеди ХИ( чети и малко по назад)
73 и до скоро !!!LZ2CM
Мнения: 159
Регистриран на: 30 ное 2009, 07:28

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от LZ2CM » 21 яну 2014, 07:33

Здравейте колеги! Всички искаме повече БГ станций в контеста, затова да попитам: Какво се прави новите ни колеги издържали теста да разберат какво е състезание?!Как да се запознаят с компетентно мнение по тези въпроси или дай Боже да поработят в контести.Естествено вече имат лицензий , радиостанций да питат и тук следва още един въпрос.Как по станцията да питаш за нещо без да те изкарат глупак.В моя скайп 80% от радиолюбителите , които имам избягват да се обаждат по ниските бандове именно , поради тази причина.Все пак сме някаква общност и въпроса не трябва да е само за самите начинаещи.Именно те са тези , които могат да направят да има повече участници.
73!

P.S. В този ред на мисли не е ли редно да се помисли как да може от личен инициал в контестите да може да се обади млад колега, когато има такива и да усети какво е контест. Обикновенно доста често там кадето няма клубове има мераклий и обратното.LZ6AJ
Мнения: 1297
Регистриран на: 12 окт 2008, 23:34
Местоположение: Belgium
Контакти:

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от LZ6AJ » 21 яну 2014, 09:10

LZ2CM написа:...Какво се прави новите ни колеги издържали теста да разберат какво е състезание?!Как да се запознаят с компетентно мнение по тези въпроси или дай Боже да поработят в контести...
Пламене, здравей !
въпросът ти е много хубав и много на място, но зададен по странен начин. в смисъл - кой какво трябва да направи ? онлайн курс по контестинг ли ? отвори една нова тема и съм сигурен, че всеки ще получи отговор на въпросите си. но в основата на всичко, според мен е опитът - през 90% от съботите и неделите има контести, а щом новите колеги са издържали изпита означава, че могат да слушат - кой какво прави, как предава, какво предава, а и ако условията на дадения контест са предварително прочетени - картината няма да е много замъглена. лека полека нещата ще отиват все по-напред и ще стават все по-спорни и по-интересни.
не всеки, който има автомобил+шофьорска книжка става автоматично рали състезател. просто му е дадено право да се движи с автомобил по пътищата, тъй като е доказал, че знае регламента и може да го прилага на практика.

напълно съм съгласен с теб, че 3764 не е най-удачното място ... всеки радиолюбител може да получи много познание там, но не винаги начинът по който му се поднася е лицеприятен. когато съм в БГ и имам възможност - слушам 3764, но не винаги се обаждам. правило ми е впечатление, че повечето от редовните участници там имат много голям контест опит, но даже и по време на контести са си там и не участват. свободата е част от щастието - може хобито ни да е едно и също, но то си има различни прояви. така че всеки е прав за себе си и не можем да обвиняваме никого.

слушателската дейност има своето незаменимо място в КВ и УКВ контестинга. силно впечатление ми направи споделеното от Стефан Гецов LZ2PS , чиито ученици са всеизвестни с успехите си. той ми написа : преди да започне работа като оператор на станцията, добре е детето да има поне 200 потвърдени SWL страни, да може да води слушателски дневник и т.н.
LZ2CM написа:P.S. В този ред на мисли не е ли редно да се помисли как да може от личен инициал в контестите да може да се обади млад колега, когато има такива и да усети какво е контест. Обикновенно доста често там кадето няма клубове има мераклий и обратното.
в контест - може ... регламентът позволява LZ2CM да вземе участие в който и да е международен контест като станция с много оператори, стига в условията да има такава категория. но само в контести. в ежедневната работа регламентът изисква дробна черта. за колегите кандидати, които нямат повиквателен знак - единствен вариант е клубната станция ...

73
Любо
Последна промяна от LZ6AJ на 21 яну 2014, 09:16, променено общо 2 пъти.


73,
Любо

lz1yq
Мнения: 1173
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от lz1yq » 21 яну 2014, 09:11

Здравей колега, новите радио любители след взимане на подходящия клас трябва да се научат ,да слушат на радиото, да правят връзки / и то много връзки/, после да слушат как се прави състезание,да участват в LZOPEN и КВ шампионатите. За това че не се обаждат на ниските банди и с въпросите си ще се чустват като глупаци аз не съм съгласен. Като редовен посетител на 3764 и 7164 / а там има доста компетентни хора/ мога да кажа че доста млади любители се обаждат и на никой не му е отказан коментар за дадено питане. Ето тук трябва да вметнем липсата на радио клубове с оборудвани станций поне за нормални радио връзки.

Поздрави: LZ1YQlz1yq
Мнения: 1173
Регистриран на: 01 ное 2006, 00:50
Местоположение: Plovdiv

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от lz1yq » 21 яну 2014, 09:12

Еййй, Любо ме изпревари :D
КрисLZ3NY
Site Admin
Мнения: 775
Регистриран на: 28 авг 2006, 19:04
Местоположение: Amsterdam, The Netherlands
Контакти:

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от LZ3NY » 21 яну 2014, 09:50

LZ2LDS написа: за колегите кандидати, които нямат повиквателен знак - единствен вариант е клубната станция ...

73
Любо

Любо. Парадокса в България е, че дори и от клубната да се обадиш, трябва да си лицензиран от КРС. За да задоволим нечие милиционерско его по етажите на властта, сме лишили децата от възможността да се учат.

73!


Value has a value only if its value is valued.

lz2be
Мнения: 658
Регистриран на: 31 юли 2008, 23:18

Re: Мнение относно LZ DX Contest

Мнение от lz2be » 21 яну 2014, 10:26

LZ2HR написа:Боян LZ2BЕ предложи орязване на категории и нови множители за БГ. Едва ли ще е стимул за БГ
Ицо, не е баш така :)
lz2be написа:- ако ще се правят класации по мощности да е само за чужденците.
- ако за LZ отпаднат окръзите, то вместо тях да са страните по DXCC, но това само за нас - не за чужденците.
lz3yy написа:за чужденците привидно няма промяна, обаче ние почваме да събираме страни, което накланя сериозно везните към станции, които са единствен представител на дадена страна.Ако да кажем един от тези: 3V8BB , MJ5Z , UK8AR че даже и UP0L решат да работят сериозно, другите претенденти за приза могат да не се напъват.
Прав си Наско, но от друга страна това ще повиши интереса на участниците от по-редките страни, дори и в Европа. В такъв случай, за да не се загуби интереса на европейците ще е добре да има отделни класации за EU и DX.
За да не се удвои броя на плаките, то те могат да се дават само за мултибанд/мултимод класациите (6 бр), а за всички други - електронни сертификати.

73 БоянОтговори