YOTA 2018

Място за мнения и дискусии по радиолюбителски теми, които не се вписват в останалите раздели.
LZ1FW
Мнения: 871
Регистриран на: 27 юни 2010, 15:29
Местоположение: София, KN12QP
Контакти:

YOTA 2018

Мнение от LZ1FW » 31 авг 2018, 13:19

74 млади радиолюбителя от Африка, Азия, Европа и Съединените Щати, обединени в 23 отбора, взеха участие в тазгодишното събиране Youngsters On The Air (YOTA). Отбора изпратен от БФРЛ бе в състав Кирил Венев, Ангелика Попова, Ванеса Павлова, Ценко Ценков, Станимир Порязов и Нели Берова. Повечето от участниците вече са с радиолюбителски инициали, някои от тях с клас 1. Участниците са перспективни състезатели по радиозасичане и членове на радиоклуб LZ1KAM в Хасково.

През 2018 година събирането на YOTA бе от 8 до 15 август в Република Южна Африка (радиолюбителски префикс ZS, намира се в долната част на Африка). Участниците бяха настанени в хотел Kopanong, на няколко километра от Йоханесбург. По време на YOTA 2018 работи колективна радиостанция с повиквателен знак ZS9YOTA през която младите участници в срещата направиха много връзки на SSB, CW и FT8.

През седемте дни на срещата под вещото ръководство на SARL бяха органицирани много и впечатляващи лекции и упражнения за работата в състезания, DMR, демонстрации на оригинални старовремски радиоапаратури от времето на Маркони, пуснат бе балон с радиолюбителска апаратура на борда, направиха се двубандови YAGI антени, които бяха проверени с антена анализатор, проведоха се връзки с радиолюбителски спътници.

Бяха проведени опити с SDR, като всеки участник имаше възможност да изпробва работата на SDR донгъл заедно с програма SDRSharp интегрирана с други програми като GPredict и да декодира излъчено от радиолюбителски спътници SSTV предаване. Участниците имаха възможност да се пробват да вземат радиобюбителски изпит и да получат HAREC сертификат, на базата на който да получат национален лиценз в собствените си страни. Проведени бяха екскурзии до местни заводи за електроника. Участниците бяха заведени на сафари през което време освен наблюдение на екзотични афикански животни провериха възможностите и на преносимите си УКВ радиостанции.

В края на събитието някои от участниците по трудния начин научиха, че на летище никога не трабва да се изговаря думата "радиопредавател", особено пред отговарящи за сигурността служители. Антените, носени от групата от Литва, бяха конфискувани на летището по тази причина.lz1wdx
Мнения: 338
Регистриран на: 25 ное 2010, 10:11
Контакти:

Re: YOTA 2018

Мнение от lz1wdx » 03 сеп 2018, 00:20

LZ1FW написа:
31 авг 2018, 13:19
Участниците имаха възможност да се пробват да вземат радиобюбителски изпит и да получат HAREC сертификат, на базата на който да получат национален лиценз в собствените си страни.
Честито на Ванеса Павлова която успя да "изяде" конспекта от 350 страници да се яви на изпита и да го изкара с отличие :D
Тя е един от участниците получили HAREC сертификат и сега си очаква инициала от КРС :D


73de LZ1WDX /Стефан Александров/

Отговори